Mai mulți români s-au plâns pe rețelele de socializare, în ultimele zile, de faptul că ar fi fost amendați de către polițiști din cauză că nu ar fi completat în declarația pe propria răspundere cu care pot ieși din casă orele între care urmau să facă deplasarea.

Cu toate acestea, însă, Ordonanța Militară nr. 8, prezentată de ministrul de Interne, Marcel Vela, nu a adus modificări declarațiilor pe propria răspundere, nici modului în care acestea trebuie completate de către cetățeni, informează Playtech.

Dar opinia publică este relativ bulversată, după ce doi soți din Aiud au anunțat recent pe Facebook că ar fi fost amendați de către polițiști pentru că nu au completat ora de deplasare în declarație. Și acesta este doar un exemplu.

„Astăzi am primit amendă de la Poliția Aiud, pe motiv că nu am scris în declarație ora deplasării. Nu există în declarație pe proprie răspundere așa ceva. Au mai trecut oameni pe stradă, nu au fost controlați, în amendă spunându-se că nu a fost nici un om pe drum. Asta pentru că am fost după alimente”, a scris pe Facebook doamna care susține că a fost amendată pe nedrept de către polițiști.

Însă Poliția contrazice versiunea celor doi. Autoritățile susțin că nu lipsa orei de deplasare din declarația pe propria răspundere a fost problema în acest caz, ci faptul că informațiile din declarații nu reprezentau, într-adevăr, o urgență pentru cei doi soți.

Astfel, reprezentanții Poliției susțin că cei doi au trecut în declarație destinații generale și ar fi fost depistați în mai multe zone ale orașului.

„Cei doi au fost observați în mai multe zone ale orașului, iar pe declarația pe proprie răspundere erau precizate locații generale (centru, Micro, piața) pentru asigurarea bunurilor care acoperă necesitatea de bază a persoanelor și animalelor. În momentul depistării aveau asupra lor un pachet de stixuri care ar fi putut fi cumpărate și de la magazinul din apropierea locuinței lor”, se arată în comunicatul de presă emis de Inspectoratului Județean de Poliție din Alba.

Intervalul orar în care persoanele care semnează declarațiile pe propria răspundere intenționează să se deplaseze nu este, astfel, necesar a fi trecut în document.

Desigur, este important ca cetățenii să respecte intervalul 06:00 – 22:00 în care ordonanțele militare le permit să se deplaseze. În cazul persoanelor de peste 65 de ani, acestea pot ieși din case doar în intervalul 11:00 – 13:00, iar în cazuri excepționale și în afara acestui interval orar.

De altfel, recent, autoritățile au informat pe larg cetățenii despre modul în care se completează corect declarațiile pe propria răspundere în perioada stării de urgență.

Starea de urgență din România urmează să se încheie pe 15 mai.

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *