Biroul Electoral Central (BEC) a intervenit ferm pentru a combate informațiile vehiculate în presă despre presupuse nereguli majore în procesul de numărare a voturilor de la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Potrivit instituției, astfel de afirmații sunt nefondate, speculative și menite să dezinformeze electoratul, afectând încrederea publicului în corectitudinea procesului electoral și în instituțiile statului.

Clarificările oficiale ale BEC

Reprezentanții BEC au subliniat căinformațiile privind „descoperirea a numeroase voturi atribuite greșit” sunt lipsite de temei și nu provin din surse oficiale. Într-un comunicat, aceștia au declarat că rezultatele reverificării și renumărării buletinelor de vot, inclusiv cele nule, vor fi prezentate Curții Constituționale a României (CCR) în termenul stabilit, până duminică, 1 decembrie, ora 22:00.

În acest sens, BEC a precizat că toate datele centralizate vor include procesele-verbale întocmite de birourile electorale județene, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor din București.

„În vederea combaterii răspândirii informațiilor false care pot influența tendința de vot a cetățenilor și pot afecta încrederea în instituțiile statului, Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) aduce la cunoștința opiniei publice că informațiile apărute în spațiul public privind procesul de renumărare și reverificare a tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru Președintele României din data de 24 noiembrie a.c. nu sunt oficiale, sunt pur speculative și de natură să conducă la dezinformarea electoratului.

Totodată, Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) informează că datele oficiale privind rezultatele reverificării și renumărării buletinelor de vot vor fi înaintate Curții Constituționale a României de către Biroul Electoral Central, după centralizarea proceselor-verbale întocmite de către birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București”, transmite BEC.

În ultimele zile, în spațiul public au circulat informații despre presupuse erori majore în atribuirea voturilor. Potrivit unor surse media, în județul Prahova ar fi fost identificate 300 de voturi ale candidatului Ludovic Orban, trecute „din pix” în dreptul candidatei Elena Lasconi.

Alte 400 de voturi ar fi fost mutate între aceiași candidați în județul Ilfov, iar în județul Galați s-ar fi descoperit 200 de voturi atribuite greșit. În plus, județul Timiș a fost menționat într-un context similar.

BEC a respins categoric aceste afirmații, catalogându-le drept tentative de manipulare a opiniei publice. Instituția a avertizat că astfel de informații pot influența tendințele de vot ale cetățenilor și pot genera confuzie cu privire la integritatea procesului electoral.

În cadrul alegerilor prezidențiale, procesul de numărare a voturilor este reglementat strict, iar orice solicitare de renumărare sau verificare suplimentară urmează pași bine definiți. BEC a subliniat că doar datele oficiale, obținute în urma centralizării proceselor-verbale din toată țara și din diaspora, vor fi considerate relevante.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *