Guvernul României a aprobat miercuri Strategia națională pentru industria de apărare 2024-2030, un plan ambițios care vizează modernizarea și retehnologizarea sectorului de apărare al țării. Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a detaliat direcțiile prioritare și proiectele incluse în această strategie, subliniind importanța creării unui ecosistem industrial capabil să sprijine securitatea națională, dar și dezvoltarea durabilă a României.
Ministrul Economiei, despre obiectivele ambițioase
Ministrul Economiei a explicat că strategia oferă un cadru pentru evoluția dorită a industriei de apărare până în 2030, cu o perspectivă extinsă pentru anul 2035. Accentul este pus pe modernizarea prin investiții, politici publice integrate și inovare.
Scopul final este crearea unei industrii de apărare reziliente, sustenabile, digitalizate și competitive, capabile să contribuie la securitatea națională și la colaborarea internațională, în special cu partenerii din NATO și UE.
Strategia se bazează pe 14 obiective majore, dintre care ministrul a evidențiat câteva proiecte cheie. Unul dintre acestea este fabrica de pulberi, un proiect finanțat din fonduri europene prin programul ASAP, care beneficiază de o alocare de 47 de milioane de euro. Fabrica va produce pulberi simple, duble și triple pentru muniție, având ca scop securizarea lanțului de aprovizionare cu materii prime esențiale.
”Este acel proiect pe care îl ştiţi foarte bine că are finanţare şi din fonduri europene pe ASAP, 47 de milioane de euro, simplă bază, dublă bază, triplă bază. Avem asigurarea unui plan intern a principalelor materii prime necesare fabricării pulberii pentru muniţii, pentru că trebuie să integrăm în lanţul de aprovizionare pentru a avea, într-adevăr, securitate în România la componentele din care se produc acestea.
Avem, de asemenea, transformarea şi revitalizarea capacităţilor de fabricare a armamentului de infanterie şi a aparaturii optoelectronice”, a completat Oprea.
Arme de asalt produse în România
Un punct central al strategiei este extinderea producției locale de armament. Ștefan Radu Oprea a anunțat că lucrează, alături de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și alte instituții, la implementarea unui cadru legislativ care să faciliteze cooperarea industrială. Scopul este producerea în România a armelor de asalt și a altor echipamente din dotarea Armatei. Primele rapoarte pentru patru proiecte prioritare, inclusiv vehiculul blindat pentru infanterie (MLI), ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului.
Un alt obiectiv este omologarea echipamentelor de luptă la standardele NATO, alături de revitalizarea și transformarea capacităților de producție din domeniile aerospațial și naval. În acest context, proiectul „Drona românească” reprezintă o prioritate tehnologică și industrială.
Ministrul a subliniat și eforturile de atragere a investitorilor străini și crearea de parteneriate cu state membre ale UE și NATO. Un exemplu concret este fabrica de la Arsenal Reșița, unde un investitor britanic a contribuit la reluarea producției de muniție calibru 152 mm. Proiectul este în stadiu avansat și urmează să fie omologat.
O altă direcție importantă este utilizarea fondurilor externe rambursabile pentru dezvoltarea industriei de apărare, ceea ce va permite absorbția mai eficientă a resurselor financiare disponibile prin programe europene.
”Avem şi atragere de investiţii străine, creare de societăţi mixte cu investitori strategici din state membre UE şi NATO. Vă pot da exemplu de la Reşiţa, de la Arsenal, unde astăzi este în producţie, în lucru muniţie calibru 152. Pentru că avem un investitor din Marea Britanie care a venit la Arsenal, a investit şi acum este cu produsul din câte ştiu eu, aproape gata şi urmează să fie omologat. Ne orientăm şi pe absorbţia de fonduri externe rambursabile”, a mai arătat Ştefan Radu Oprea.
sursa: puterea