VIDEO: Negociatorul șef al bugetului Parlamentului European, Victor Negrescu a susținut astăzi, o conferință de presă la sediul PE de la Strasbourg înainte de votul de miercuri, 27 noiembrie, al bugetului european pentru 2025.
Este un moment important pentru că suntem pregătiți să votăm bugetul UE pentru anul viitor. Tocmai am avut o dezbatere foarte interesantă despre bugetul european și am auzit diferitele perspective asupra construcției acestui buget. S-a putut observa și faptul că a existat un sprijin mare din partea tuturor britanicilor în ceea ce privește rezultatele negocierilor. Acest lucru arată unitate în Parlament și, de asemenea, cred că este important, arată că Parlamentul este capabil, chiar și în acest context complex, să promoveze un acord care, cel mai probabil, va fi votat mâine de colegii mei.
In Europa este din ce în ce mai dificil să ajungem la un consens în chestiuni bugetare
Este important pentru că ați observat că în toată Europa este din ce în ce mai dificil să ajungem la un consens în chestiuni bugetare și, într-adevăr, destul de recent, ne-a fost greu să cădem de acord asupra unor puncte cheie legate de buget. Am reușit să facem acest lucru pentru că menținem unitatea poziției Parlamentului European în negocierile cu Consiliul, apărând în același timp punctele cheie în cadrul negocierilor.
Obiectivul nostru principal a fost să refacem să ne asigurăm că s-au evitat reducerile propuse de Consiliu
În primul rând, obiectivul nostru principal a fost să refacem cifrele, adică practic să ne asigurăm că s-au evitat reducerile propuse de Consiliu. Vreau să vă reamintesc că Consiliul a venit cu o propunere prin care spunea că bugetul ar fi trebuit să fie redus cu 1,5 miliarde de euro. Și am reușit să restabilim aceste cifre, adăugând în același timp creșteri semnificative la diferitele linii bugetare.
Bugetul urcă până la aproape 200 de miliarde de euro. Este un buget anula, istoric
Deci, dacă ne uităm la cifre, vorbim despre un buget care urcă până la aproape 200 de miliarde de euro. Putem spune că este un buget anual istoric. Aceasta înseamnă o creștere de 6% față de bugetul din acest an. Și, desigur, asta înseamnă și o creștere cu peste 10 miliarde de euro.
Această creștere ne va permite, desigur, să abordăm diferitele provocări la acest nivel european de bază, oferind în același timp consolidarea unora dintre programele noastre cheie. Avem o creștere cu 422 de milioane de euro pentru proiectele legate de educația tinerilor, practic Erasmus+ va ajunge la 4,3 miliarde de euro anul viitor. Și bineînțeles dacă te uiți la propunerea Consiliului, aceasta este o creștere importantă pentru că am reușit să evităm și tăierea pe care au propus-o.
Avem o creștere de 45 de milioane de euro pentru cercetare, inovare, sănătate, cu niște linii specifice care au fost foarte importante pentru Parlament. Avem și o creștere a sumelor dedicate agriculturii, în special pentru tinerii fermieri.
Fondul European de Garantare pentru Agricultură va ajunge la aproape 40 de miliarde de euro anul viitor. Avem sporuri pentru natură și acțiuni climatice.
Avem și o creștere de 10 milioane de euro pentru gestionarea frontierelor externe ale UE, în special pentru extinderea Schengen cu România și Bulgaria.Dar avem și creșteri ale politicilor legate de Brazilia și migrație.
Linia bugetară alocată mobilității militare este, de asemenea, în concordanță cu noile creșteri. Același lucru este valabil și pentru partea de ajutor umanitar. Am alocat acolo 1,8 miliarde de euro.
Parlamentul a apărat cu fermitate necesitatea de a sprijini activitatea Parchetului European și a Europol
Am reușit să obținem asta în cadrul negocierilor. Pot să vă spun că nu a fost ușor. Totodată, în cadrul discuțiilor am subliniat nevoia de a sprijini țările afectate de dezastre naturale, în special țările care au fost afectate recent de inundații, din Europa Centrală și de Est, dar și din Spania.
Credite de plată formale de până la 3 miliarde de euro pentru regiunile afectate de dezastre naturale
Am reușit să obținem credite de plată formale de până la 3 miliarde de euro, care să fie furnizate, desigur, acelor regiuni specifice afectate de dezastre naturale. Desigur, aici din nou a fost o negociere intensă, acesta a fost primul punct al negocieriipe care l-am încheiat. Am reușit să facem toate acestea, identificând în același timp resurse adecvate pentru finanțarea datoriei generate de mecanismul de recuperare.
Am reușit să facem asta, obținând în același timp un acord general cu Consiliul în ceea ce privește modul în care vom plăti costul aderarrii în anii următori. (…) Am finalizat lucrurile sâmbătă dimineață, pe la ora 4.
Nu este ușor să negociezi la ora 2 dimineața
Aș dori să le mulțumesc tuturor colegilor implicați și personalului pentru munca lor. Nu este ușor să negociezi la ora 2 dimineața. Vă mulțumim că v-ați alăturat astăzi. Într-adevăr, este un moment important pentru că suntem pregătiți să votăm noul buget pentru anul viitor. Tocmai am avut o dezbatere foarte interesantă despre bugetul european și am auzit o perspectivă diferită asupra construcției acestui buget, dar întotdeauna se putea vedea și vedea faptul că a existat un sprijin mare din partea tuturor grupurilor politice când vine vorba de rezultatele negocierilor. Acest lucru arată unitatea în cadrul Parlamentului și, de asemenea, cred că este important, arată că Parlamentul este capabil, chiar și în acest context complex, să promoveze un acord care, cel mai probabil, va fi votat mâine de colegii în Plen.
Acordul privind bugetul european pentru anul viitor include priorități bugetare care privesc direct și România, printre creșterile obținute de acesta numărându-se:
Competitivitate, politici sociale și mediu, cercetare și inovare: Orizont Europa – clusterul pentru sănătate: +15 milioane de euro, Orizont Europa – Consiliul European pentru Cercetare: +20 milioane de euro, Consiliul European pentru Inovare: +7.5 milioane de euro, Acțiuni Marie Sklodowska-Curie: +2.5 milioane de euro, Cetățeni, egalitate, drepturi și valori: +1 milion de euro, Mobilitatea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială și măsuri pentru migranți, inclusiv pentru transferul drepturilor sociale pentru diaspora: +0,5 milioane de euro, Măsuri de informare și formare pentru organizațiile lucrătorilor: +0,5 milioane de euro, Programul LIFE: +5 milioane de euro pentru natură, biodiversitate și acțiuni climatice, Mecanismul de Protecție Civilă: +8 milioane de euro pentru îmbunătățirea răspunsului la crizele legate de dezastre naturale cauzate de schimbările climatice, Migrație, gestionarea frontierelor și dimensiunea globală, Gestionarea frontierelor, inclusiv pentru extinderea spațiului Schengen: +10 milioane de euro și susținerea Pactului privind Migrația și Azilul: +2 milioane de euro, Mobilitatea militară: +6 milioane de euro, Ajutor umanitar: +50 milioane de euro pentru nevoile în creștere cauzate de crizele globale și urgențele climatice.
Amintim că după ce Parlamentul European a adoptat amendamentele la proiectul de buget, Consiliul și-a declarat dezacordul cu propunerile Parlamentului. În consecință, a fost convocată o ședință a Comitetului de conciliere. Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord asupra bugetului anual al UE pentru 2025 la 16 noiembrie 2024.
sursă: puterea