Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat clar determinarea de a rezolva problema pensiilor militare înainte de a părăsi conducerea Guvernului României. Într-o declarație recentă, acesta a afirmat că subiectul pensiilor militare a fost tratat incorect în spațiul public și că nu va pleca din funcție până când nu va adopta o ordonanță de urgență (OUG) care să corecteze situația.
Ciolacu, promisiuni și planuri pentru rezolvarea situației
Premierul a precizat că va iniția discuții cu liderul PNL, Ilie Bolojan, și cu ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, pentru a găsi soluții financiare care să permită includerea unei majorări a pensiilor militare în bugetul pentru anul 2025. Ciolacu consideră că este incorect ca militarii să fie implicați în dezbateri publice care aruncă o lumină nefavorabilă asupra pensiilor lor, descriind această situație drept o „temă incorectă” creată în spațiul public.
„Reprezint Guvernul României”, a subliniat Marcel Ciolacu, adăugând că, în această calitate, își asumă responsabilitatea pentru a remedia problema și a corecta percepția publică asupra pensiilor militare:
„Voi merge la Guvern, s-a iscat o discuție privind pensiile militare, o să fac o ședință și cu domnul Bolojan. E incorect că militarii au fost atrași într-o discuție privind pensiile lor. Nu cred că e corect să plec până când nu voi da o ordonanță în guvern care să corecteze problema pensiilor militare. A fost o temă incorectă care s-a dus ca și percepție publică. Eu reprezent Guvernul României”.
Controverse și proteste privind legea pensiilor militare
Problema pensiilor militare a fost adusă în prim-plan odată cu adoptarea unei legi care a atras critici și proteste din partea sindicaliștilor din domeniu. În luna octombrie, mii de angajați din structurile de apărare și ordine publică au ieșit în stradă, în Piața Victoriei, pentru a-și exprima nemulțumirile.
Această lege, adoptată inițial de Camera Deputaților și ulterior de Senat, prevede indexarea pensiilor militare în raport cu solda sau salariul de grad ori funcție. Proiectul, inițiat de un grup de parlamentari PNL, a fost amendat în Comisia de apărare a Senatului și a primit un vot covârșitor favorabil în plenul camerei superioare: 91 de voturi „pentru” și doar 8 abțineri.
„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”, prevede actul normativ adoptat de plenul Senatului, în forma amendată de Comisia de apărare a Senatului.
Contestația Avocatului Poporului la CCR
Legea adoptată a fost ulterior contestată de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională a României (CCR). Această acțiune a adus un nou val de dezbateri asupra corectitudinii și constituționalității noilor reglementări privind pensiile militare.
Textul normativ prevede că pensiile militare aflate în plată vor fi actualizate ori de câte ori solda de grad sau salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special este majorat. De asemenea, pensiile vor fi calculate în funcție de vechimea în serviciu, valoarea gradului profesional avut la data trecerii în rezervă și media soldelor folosite ca bază de calcul.
sursa: puterea