Astronomii au înregistrat una dintre cele mai puternice unde de șoc văzute vreodată. Ea a fost cauzată de galaxia NGC 7318b, care s-a „prăbușit” peste patru dintre vecinii săi, deplasându-se cu o viteză de 3,2 milioane km/h. Acest eveniment cosmic uimitor a avut loc în Cvintetul Stepfane.
Potrivit Livescience, intrarea galaxiei NGC 7318b în coliziune cu Cvintetul Stephane a dus la apariția unei unde de șoc extrem de puternice, asemănătoare cu „zgomotul dat de spargerea pragului sonic, de un avion de luptă cu reacție”. Cercetătorii speră că, studiind unda de șoc, vor putea înțelege mai multe despre interacțiunile turbulente și haotice dintre galaxii. Ei și-au publicat concluziile în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
„Acesta este în esență un câmp intergalactic uriaș de resturi. Noul intrus NGC7318b s-a prăbușit în câmpul de resturi și a comprimat plasma și gazul din acesta. Făcând acest lucru, a reenergizat plasma, făcând-o să strălucească puternic la frecvențele radio și ,probabil, a declanșat formarea stelelor.” a spus Marina Arnaudova , astrofizician de la Universitatea din Hertfordshire din Marea Britanie.
Cvintetul a fost numit după astronomul francez Edouard Stephane, care a descoperit acest obiect în secolul al XIX-lea. NASA a descris-o ca pe un grup de cinci galaxii care sunt „blocate într-un dans cosmic de întâlniri repetate apropiate”. Acest cvintet este situat la aproximativ 290 de milioane de ani lumină de Pământ și a fost primul grup compact de galaxii observat vreodată. Pentru a investiga comportamentul obiectului și istoria cosmică, oamenii de știință au folosit telescopul William Herschel Extended Area Velocity Explorer (WEAVE), un spectrograf montat pe telescopul William Herschel de pe insula La Palma.
Apariția acestei unde de șoc poate oferi informații despre coliziunile de la Big Bang
Prin împărțirea luminii din sistem în părțile sale componente, spectrograful WEAVE a urmărit rămășițele ciocnirii, nașterea de noi stele și urmele de gaz ionizat lăsate în urmă de forța coliziunii. Toate aceste elemente au fost perturbate de apariția unei unde de șoc, care apoi s-a propagat cu viteză hipersonică.
Se așteaptă ca astronomii să poată obține informații valoroase despre modul în care au loc coliziunile și fuziunile de la Big Bang, care au format galaxiile pe care le vedem astăzi și care ne-ar putea arăta cum ar putea fi sistemul în viitor.
„Acest tip de ciocnire de galaxii în Cvintetul Stephane este o șansă rară de a vedea o colecție complexă de galaxii în proces de ciocnire. În ceea ce privește modul în care va ajunge, este probabil ca în cele din urmă să fuzioneze cu unul dintre membrii grupului. dar nu pentru milioane sau miliarde de ani, pentru că dimensiunea și viteza acestor obiecte sunt atât de uriașe”, a spus Arnaudova.
sursa: puterea