Ana Maria Bărbosu, gimnasta care a adus României medalia de bronz la sol la Jocurile Olimpice de la Paris, a lansat un apel emoționant pentru sprijinirea sportului românesc, subliniind nevoia urgentă de investiții în infrastructură și echipamente moderne. Declarațiile sale au fost făcute luni seara, la Gala aniversară „110 ani de Olimpism în România”.
Lipsuri semnificative în sălile de antrenament din România
În discursul său, sportiva a evidențiat dificultățile cu care se confruntă gimnastele din țară, oferind drept exemplu condițiile precare din sala de antrenament de la Deva, unde se pregătește lotul național.
Ana Maria Bărbosu a atras atenția asupra lipsei echipamentelor moderne, esențiale pentru performanță, menționând că bârnele soft touch, utilizate în competiții internaționale de mai bine de patru ani, sunt inexistente în România.
Ana Maria Bărbosu a rememorat dificultățile din anii anteriori, când sportivii se antrenau în frig, în săli încălzite doar cu radiatoare improvizate. Aceste condiții improprii nu doar că afectează performanța, dar pun și sănătatea sportivilor în pericol. Deși situația s-a îmbunătățit parțial, ea consideră că este inadmisibil ca astfel de probleme să existe într-un centru de pregătire național.
Întrebată ce așteptări are de la noua clasă politică ce va fi formată după alegerile din acest an, gimnasta a punctat importanța investițiilor în tineret și sport. Ea a explicat că lipsa sprijinului și condițiile precare contribuie la exodul tinerilor talentați din România.
„Cu siguranţă, ca orice sportiv, aştept să se investească mai mult în sport. Ţara are nevoie de aceste investiţii pentru că sunt copii talentaţi, însă e nevoie de aparatură, de resurse şi de încredere. Eu mi-aş dori să fie echipată măcar o sală de antrenament, dacă nu toate trei, cu bârne soft touch şi aparatură nouă.
Ca să fim şi noi la standarde europene cel puţin. Pe bârne soft touch se concurează de cel puţin patru ani, dar noi nu avem nici măcar una la Deva. Aşa că sunt lipsuri. Acum este cald la Deva în săli, în urmă cu doi ani însă a fost frig şi a trebuit să stăm cu radiatoarele lângă aparate, ceea ce e anormal.
Trebuie investit mai mult în tineri. Se spune că ne pleacă tineretul din ţară, dar noi nu avem grijă de tineri. Preţurile au crescut şi e foarte greu să începi o viaţă ca tânăr ieşit de la o facultate”, a declarat sportiva.
Reflectând asupra ultimului an, Ana Maria Bărbosu l-a descris ca fiind unul cu bune și rele. Medalia olimpică este un motiv de mândrie, dar reușita vine în contextul unor sacrificii mari, atât personale, cât și din partea antrenorilor și familiei.
Sportiva speră ca performanțele sale să inspire schimbare, atrăgând atenția autorităților asupra potențialului uriaș pe care îl au tinerii români și asupra necesității de a le oferi sprijin pentru a excela.
„Sper să se încheie anul cu bine şi sper să iau ce a fost mai bun din el. Pentru că a fost un an şi cu bune, dar şi cu rele. Însă cred că sunt mai multe bune şi extrem de multe lecţii de învăţat.
În momentul de faţă sunt în posesia medaliei de bronz obţinută la Paris şi mă bucur de asta. Cum eu am suferit şi fetele au suferit (n.r. – Sabrina Voinea şi americanca Jordan Chiles), aşa că îmi doresc ca toate trei să avem un final cât se poate de fericit. Chiar dacă nu a fost la momentul potrivit… e mai bine mai târziu decât niciodată”, a explicat ea.
sursa: puterea