Biroul Electoral Județean (BEJ) Gorj a adoptat, duminică, Decizia nr. 53, referitoare la sesizarea depusă de Partidul Social Democrat (PSD) Gorj, care acuză un candidat al Partidului Național Liberal (PNL) de încălcarea legislației electorale în cadrul campaniei pentru alegerea Președintelui României. În centrul controversei se află candidatul Ion Iordache (PNL) la Senat, despre care PSD susține că ar fi desfășurat propagandă electorală ilegală, după încheierea perioadei oficiale de campanie.
Sesizarea depusă de PSD Gorj vizează două articole din legislația electorală. Mai exact, este vorba despre articolul 35 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, care interzice desfășurarea propagandei electorale după încheierea campaniei, și despre articolul 1 alin. (3) din Decizia nr. 7/D/2024 a Biroului Electoral Central (BEC), care are același scop de a reglementa comportamentul candidaților în afacerea electorală post-campanie. PSD Gorj a susținut că, după încheierea campaniei, au fost distribuite materiale care susțineau în mod clar candidatura lui Ion Iordache, ceea ce ar reprezenta o încălcare a normelor legale.
În sprijinul sesizării, PSD Gorj a prezentat dovezi consistente, incluzând imagini și un material video, care, conform Biroului Electoral Județean, ar demonstra că au fost distribuite materiale de promovare electorală. Acestea ar fi fost destinate unui public larg și ar fi avut scopul de a influența opțiunile de vot ale cetățenilor, promovându-l direct pe candidatul PNL. În urma analizei, BEJ Gorj a confirmat că materialele prezentate intră sub definiția propagandei electorale conform Legii nr. 334/2006, care stipulează că orice activitate destinată promovării unui candidat sau a unui partid în afacerea electorală se consideră propagandă electorală, dacă depășește sfera activităților jurnalistice.
În urma acestei concluzii, BEJ Gorj a decis să informeze Inspectoratul de Poliție Județean Gorj, pentru a verifica cele semnalate și a aplica sancțiunile legale corespunzătoare, în cazul în care se confirmă încălcările. Potrivit deciziei, atât instituția BEJ, cât și Instituția Prefectului – Județul Gorj au publicat hotărârea, iar părțile implicate au fost informate în mod oficial.
Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la afișare, iar acest aspect lărgește posibilitățile de interpretare ale unei dispute politice ce se joacă, de data aceasta, pe terenul legalității campaniei electorale.
sursa: puterea