Guvernul Ciolacu va discuta în ședința de azi un Memorandum elaborat de Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș, ce are ca temă ”Stabilirea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pe luna noiembrie 2024”. În document sunt câteva propuneri ce urmăresc o gestionare prudentă a finanțelor publice și includ două măsuri principale:

  1. Aprobarea limitelor de finanțare: Propunerea include limite pentru creditele de angajament și bugetare, alocate ordonatorilor principali de credite finanțați de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurile speciale. Totodată, structurile juridice prevăzute în Legea nr. 304/2022 vor beneficia de alocări conform anexelor la prezentul memorandum. Aceste limite exclud sume pentru dobânzi, împrumuturi, rambursări de credite și anumite transferuri către bugetele de asigurări sociale.
  2. Modificarea limitelor lunare: Ajustările acestor limite se vor face doar în cazuri justificate, la solicitarea ordonatorilor de credite și în baza documentației care să ateste existența angajamentelor legale, a arieratelor sau altor cheltuieli prioritare.

Ce înseamnă aprobarea limitelor de finanțare?

Aprobarea limitelor de finanțare este o măsură care stabilește un plafon pentru sumele pe care instituțiile publice (ordonatorii de credite) le pot angaja sau cheltui într-o anumită perioadă, în acest caz, pe luna noiembrie. Limitele de credite de angajament reprezintă plafonul maxim pentru noile angajamente financiare, adică acele contracte sau achiziții pentru care se poate încheia un acord în luna respectivă. Limitele de credite bugetare sunt sumele efective pe care aceste instituții le pot cheltui din buget, astfel încât să nu depășească alocările lunare stabilite.

Aceste limite lunare sunt aprobate de Guvern în fiecare lună și sunt esențiale pentru a controla cheltuielile publice, asigurând că resursele sunt alocate eficient, iar deficitul bugetar rămâne în parametrii prognozați. În noiembrie, limitele de finanțare vor fi stabilite pentru instituțiile publice finanțate integral din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și alte fonduri speciale.

Execuția bugetară și situația actuală a deficitului

Pe fondul unui deficit bugetar de 5,45% din PIB în primele nouă luni ale anului, Guvernul impune restricții pentru a controla cheltuielile și a preveni escaladarea acestuia. Execuția bugetară a evidențiat o creștere semnificativă a cheltuielilor la anumite titluri: „Subvenții” (87,92%) și „Asistență socială” (77,65%), reflectând o presiune ridicată asupra resurselor publice. ”Din analiza execuției bugetare pe primele nouă luni al anului la nivelul ordonatorilor principali de credite, supunem atenției următoarele: La nivelul ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat se remarcă o execuție mai mare raportat la prevederile anuale la următoarele titluri de cheltuieli bugetare: titlul 40 „Subvenții” (87,92%), titlul 57 „Asistență socială” (77,65%), titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020” (78,18%) și titlul 71„Active nefinanciare””, se spune în document,

Constrângeri bugetare pentru anumite categorii de cheltuieli

Guvernul a impus limite pentru creditele de angajament și creditele bugetare, excluzând anumite categorii precum dobânzile, împrumuturile și transferurile de echilibrare. Această măsură are scopul de a optimiza cheltuielile, limitând angajamentele care ar putea afecta stabilitatea bugetului pe termen lung.

Flexibilitate pentru proiectele prioritare și ajustări pentru investiții

Pentru a sprijini proiectele strategice și investițiile publice, limitele au fost stabilite ținând cont de angajamentele anuale și proiectele de finanțare externă. Ordonatorii de credite au libertatea de a ajusta cheltuielile în cazul unor cheltuieli neprevăzute, cu o majorare maximă de 20% față de limitele stabilite inițial. Totuși, proiectele finanțate din fonduri externe și Planul Național de Redresare și Reziliență vor beneficia de flexibilitate suplimentară.

Sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *