De Ziua Armatei Române, președintele Klaus Iohannis a subliniat ferm importanța sprijinirii Ucrainei în contextul războiului de agresiune al Rusiei, accentuând că România va continua să susțină dreptul la autoapărare al vecinilor săi estici, împreună cu partenerii NATO și aliații internaționali.

Iohannis speră că va putea fi întărită securitatea

În discursul său, Iohannis a evidențiat provocările complexe cu care se confruntă securitatea globală și europeană, explicând că situația actuală necesită o consolidare a forțelor militare și o îmbunătățire a capacităților de apărare și descurajare.

Potrivit președintelui, războiul din Ucraina a destabilizat profund arhitectura de securitate a Europei și a încălcat principiile de bază ale dreptului internațional care au asigurat pacea de după al Doilea Război Mondial. În acest context, Iohannis a subliniat necesitatea ca România și aliații săi să rămână angajați în sprijinirea Ucrainei pe termen lung, consolidând apărarea și securitatea în regiune.

”Traversăm vremuri dificile, marcate de provocări multiple, care sporesc instabilitatea şi impredictibilitatea evoluţiilor de securitate la nivel regional, european şi global, context în care puterea militară capătă o şi mai mare relevanţă, atât ca un mijloc de consolidare şi proiectare a forţei, cât şi ca factor esenţial de descurajare şi apărare.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi o provocare la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, care a asigurat pacea şi stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial.

De aceea, trebuie să rămânem ferm angajaţi în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliaţii din NATO şi cu partenerii europeni şi internaţionali”, a afirmat Iohannis.

Totodată, președintele a atras atenția asupra impactului grav al atacurilor Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv asupra populației civile și infrastructurii strategice de pe teritoriul ucrainean, menționând că bombardamentele se apropie periculos de granița fluvială cu România.

În contextul acestor riscuri, Iohannis a anunțat că autoritățile române lucrează intens la optimizarea cadrului legislativ național pentru a preveni și a combate situațiile de risc, precum căderea dronelor rusești pe teritoriul național. Acest efort legislativ, potrivit președintelui, este o măsură necesară pentru a asigura securitatea cetățenilor români în fața incidentelor tot mai frecvente din zona Mării Negre.

Iohannis a punctat că România este astăzi un stat sigur, stabil, și un pilon de securitate în Europa de Est. El a reamintit că la recentul Summit NATO de la Washington, liderii aliați au reconfirmat angajamentul ferm față de securitatea regiunii Mării Negre, recunoscând importanța politică, diplomatică și militară a eforturilor României din ultimul deceniu în această direcție.

România găzduiește acum o serie de structuri și comandamente NATO strategice, iar circa 5.000 de militari aliați se antrenează în mod constant alături de forțele armate române. Iohannis a ținut să mulțumească trupelor internaționale prezente în România, amintind partenerii importanți: Statele Unite, Franța, Spania, Polonia, Germania și alte națiuni aliate care contribuie la securitatea colectivă a țării.

În discursul adresat militarilor români, președintele a vorbit și despre progresul înregistrat de Armată în ultimii ani, mai ales în ceea ce privește dotarea acesteia cu echipamente moderne. În mod clar, Iohannis a evidențiat că aceste eforturi nu doar că sporesc capacitatea de apărare a țării, ci și asigură echipamente performante militarilor români, principalilor beneficiari ai acestor îmbunătățiri tehnologice.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin, Inquam Photos / Octav Ganea

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *