Un raport al prestigiosului institut Lancet, privind dependența de jocurile de noroc, arată că aproximativ 450 de milioane de oameni din toată lumea prezintă nevoia intensă și constantă de a juca, chiar și atunci când acest lucru cauzează probleme personale, financiare, sociale sau, în unele cazuri, de sănătate. Dintre aceștia, 80 de milioane suferă de tulburări, precum iritabilitate sau neliniște când încearcă să nu mai joace, neglijarea responsabilităților și a activităților zilnice sau chiar minciuna față de apropiați și familie.

“Majoritatea oamenilor se gândesc la un cazino clasic din Las Vegas sau la achiziționarea unui bilet de loterie atunci când se gândesc la jocurile de noroc. Ei nu se gândesc la marile companii de tehnologie care utilizează o varietate de tehnici pentru a convinge mai mulți oameni să se implice mai frecvent într-un produs care poate prezenta riscuri substanțiale pentru sănătate, dar aceasta este realitatea jocurilor de noroc de astăzi”, a declarat Heather Wardle, co-președinte al Comisiei Lancet și specialist în practica jocurilor de noroc.

Wardle a menționat, totodată, că jocurile de noroc au devenit mai accesibile, iar oamenii au constant acces la ele de pe propriul telefon, motiv pentru care problemele se pot accentua în următorii ani, fiind nevoie ca dependența de jocuri de noroc să fie abordată de autorități precum cea de alcool sau de țigări. De asemenea, campaniile de marketing “sunt extrem de sofisticate”. O analiză efectuată de Lancet arată că tulburările legate de jocurile de noroc afectează 16% dintre adulți și 26% dintre adolescenți, care joacă în cazinourile online sau la slot machines (așa-numitele păcănele), și 9% dintre adulți și 16% dintre adolescenți practică pariurile sportive.

Experții au concluzionat că jocurile de noroc sunt asociate cu pierderi financiare, dar și cu problemele fizice și mentale, sociale, risc crescut de sinucidere și violența domestică. Raportul mai arată că anumite persoane sunt expuse la un “risc mai ridicat”, inclusiv adolescenții și copiii, fiindu-le afișate regulat reclame pentru jocurile de noroc. Mulți dintre ei află despre jocuri de noroc din alte jocuri video. Raportul mai atrage atenția asupra reclamelor agresive, care sunt observate în online, în sponsorizările sportive, precum și în mass-media. De asemenea, experții și-au exprimat îngrijorările cu privire la modul în care industria a împiedicat cercetările științifice privind impactul jocurilor de noroc. Comisia recomandă ca dependența de jocurile de noroc să fie abordată la fel ca dependența de alcool sau tutun, prin afișe de avertizare, reglementări mai stricte, taxe speciale ce ar putea fi direcționate către finanțarea programelor de prevenție și tratament și prin programe de educare.
sursa: biziday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *