Primarul comunei Muntenii de Jos, Paul Iulian Lazăr, se află în centrul unei controverse după ce a semnat o caracterizare favorabilă pentru un bărbat condamnat recent la 8 ani și 4 luni de închisoare. Bărbatul, în vârstă de 24 de ani, a fost găsit vinovat de trafic de minore, viol și proxenetism.
Inculpatul a racolat două fete din județul Vaslui prin metoda „loverboy”, exploatând sexual o minoră de 16 ani și obligând-o pe o altă fată de 13 ani să se prostitueze. Acesta a fost arestat în toamna anului trecut, după ce a fost prins în timp ce abuza și exploata minorele, conform Hotnews.
În timpul procesului, bărbatul a prezentat judecătorilor o caracterizare semnată de primarul Lazăr, în care edilul a descris inculpatul ca „își câștigă existența prin muncă cinstită”. Caracterizarea a fost făcută la cererea bărbatului, iar primarul a declarat că nu era conștient de acuzațiile grave aduse acestuia.
„Eu sunt vecin cu el în satul Băcăoani și l-am cunoscut ca pe un om care lucra și nu făcea scandal. Mi-a cerut caracterizarea pentru instanță și am acceptat, fără a avea cunoștință de faptele sale”, a declarat primarul Lazăr pentru Hotnews. După ce a aflat detaliile despre abuzurile și exploatarea minorele, primarul s-a declarat șocat și a promis că va verifica mai atent în viitor cererile de caracterizare.
Judecătorul care a soluționat cazul a criticat dur caracterizarea primarului, subliniind că aceasta reflectă o percepție eronată despre realitatea în care bărbatul își câștiga existența. „Instanța nu poate lua în considerare caracterizarea emisă de primarul comunei, având în vedere gravitatea faptelor comise de inculpat, care contravin flagrant normelor de moralitate și legii”, a declarat judecătorul în motivarea condamnării.
Pe lângă condamnatul principal, Tribunalul Vaslui a mai condamnat și două persoane, un taximetrist și un om de afaceri local, pentru livrarea de droguri minorelor exploatate sexual. Pedepsele pentru aceștia sunt de un an și patru luni cu suspendare, respectiv cinci ani de detenție.
Decizia pronunțată pe 14 august nu este definitivă și poate fi atacată în instanțele superioare.
Sursa: puterea