Pentru vânătorile din acest an, guvernul suedez a eliberat licențe pentru uciderea a 486 de urși bruni, adică 20% din populația totală a țării. Astfel, numărul total al urșilor bruni din Suedia ar ajunge la aproximativ 2.000 de exemplare, în scădere cu 40% comparativ cu anul 2008. Pe lângă cele 486 de exemplare, vânătorii vor putea ucide și urșii despre care dovedesc că ar fi putut reprezenta pericol imediat pentru oameni și ferme.

Guvernul susține că a ținut cont de pericolul reprezentat de aceste animale sălbatice. Numărul de licențe eliberate a generat critici din partea ecologișitlor, care spun că, fără o protecție adecvată a acestor specii, populația de urși bruni la nivelul întregului continent riscă să se prăbușească. Ei spun că vânătorii “văd din acest animal un trofeu iar “gestionarea faunei sălbatice în Suedia constă în uciderea animalelor, în loc să fie conservate cât mai bine posibil”.

Totuși, numărul de urși care pot fi uciși anul acesta este mai mic decât în anii trecuți. În ultimii cinci ani, numărul de urși vânați a crescut, iar doar anul trecut, 722 de exemplare au fost ucise. Dacă vânătorii continuă să ucidă urși într-un ritm similar și anul viitor, Suedia va fi la o singură vânătoare anuală distanță de numărul minim de 1.400 de exemplare, considerat necesar de Agenția Suedeză pentru Protecția Mediului pentru a menține o populație viabilă.

O măsură asemănătoare a fost adoptată și în România, după ce numărul de urși care au coborât de pe munte a crescut. Animalele sălbatice intră în contact tot mai des cu oamenii, iar în unele cazuri, chiar au atacat. O tânără a fost ucisă în această vară, după ce a fost atacată de un urs pe traseul Jepii Mici, în apropiere de Valea Spumoasă.

În urmă cu o lună, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege pentru gestionarea populația de urși, care prevede că, anual, 426 de urși bruni pot fi vânați în scop de prevenție, în creștere față de limita de 220 de urși aprobată anterior. În plus, vor putea fi uciși 55 de urși agresivi considerați un pericol imediat pentru populația civilă. Cei mai mulți urși vor fi vânați în Brașov, Harghita, Mureș, Covasna.
sursa: biziday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *