Andrei Illarionov, fost consilier economic al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că răsturnarea regimului de la Kremlin este esențială pentru ca Ucraina să câștige războiul în curs. Potrivit lui Illarionov, Putin, în vârstă de 71 de ani, și-a stabilit încă de la începutul mandatului său obiectivul de a supune Ucraina și nu va renunța până nu își va atinge scopul.

Illarionov, care a lucrat alături de Putin între 2000 și 2005, subliniază că liderul rus a dovedit de-a lungul anilor o tenacitate implacabilă în realizarea obiectivelor sale. „Dacă își propune ceva, Putin nu se oprește până nu reușește, indiferent de câte încercări sunt necesare”, a explicat Illarionov, care a devenit un critic vocal al regimului după ce a demisionat din funcția sa de la Kremlin.

În ultimii 25 de ani, Putin a consolidat puterea în Rusia printr-un control autoritar, aliindu-se cu state precum China și Iran și lansând acțiuni militare, inclusiv anexarea Crimeei și invazia Ucrainei. Illarionov avertizează că liderul rus este hotărât să continue acest parcurs, iar singura modalitate de a asigura securitatea Europei de Est și a Ucrainei este înlăturarea sa de la putere.

O schimbare de direcție: De ce Putin a rupt legăturile cu Occidentul

Fostul consilier a dezvăluit că în primii ani de președinție, Putin părea interesat să se apropie de Occident, dar războiul din Irak din 2003 a marcat un moment de cotitură. Decizia președintelui american George W. Bush de a lansa invazia Irakului, în ciuda opoziției ferme a lui Putin, a fost factorul declanșator care l-a determinat pe liderul rus să adopte o poziție anti-occidentală.

„Putin a fost extrem de deschis în privința planurilor sale de a se opune Occidentului, încă din 2003”, a spus Illarionov, adăugând că liderul rus a rămas consecvent în strategia sa de a destabiliza Ucraina și de a submina influența occidentală timp de peste două decenii.

O alianță internațională, esențială pentru victoria Ucrainei

În ciuda provocărilor, Illarionov rămâne optimist în privința posibilității de a opri agresiunea rusă, dar avertizează că acest lucru nu poate fi realizat doar de Ucraina. „Războiul poate fi câștigat numai printr-un efort comun al țărilor care susțin democrația. Ucraina nu poate câștiga singură. Este nevoie de o coaliție internațională pentru a opri agresorul și a obține victoria”, a concluzionat fostul consilier.

Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă, fără semne că Putin ar fi dispus să negocieze un acord de pace, apelul lui Illarionov pentru o acțiune internațională concertată capătă o importanță tot mai mare. Rămâne de văzut dacă liderii mondiali vor răspunde acestui apel și vor acționa pentru a pune capăt regimului care a adus atât de multă suferință în regiune.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *