Un tribunal iranian a început duminică un proces împotriva guvernului Statelor Unite şi a altor instituţii americane pentru presupusa lor participare la lovitura de stat din anul 1953, care l-a adus atunci la putere pe şahul Mohammad Reza Pahlavi şi l-a înlăturat pe premierul Mohammad Mossadegh, relatează agenţia EFE și Agerpres.
“Tribunalul va studia cazul prezentat de circa 402.000 iranieni împotriva a şase entităţi americane pentru rolul lor în răsturnarea lui Mosadegh, (lovitură de stat) care a consolidat guvernul monarhului pro-occidental Mohammad Reza Pahlavi până la Revoluţia Islamică din 1979”, a anunţat postul iranian Press TV.
Cei acuzaţi sunt Guvernul SUA, Departamentul de Stat, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Departamentul Trezoreriei, Camera Reprezentanţilor şi Rezerva Federală.
Argumentele plângerii
Potrivit plângerii, Washingtonul şi Londra “au conceput lovitura de stat militară prin încălcarea principiilor şi normelor internaţionale, amestecându-se în afacerile interne ale Iranului, cu intenţia de a-şi menţine influenţa şi puterea în guvernul iranian, asigurându-şi interesele şi jefuind ţara”, se arată în acelaşi anunţ.
“De fapt, lovitura de stat a marcat începutul dominaţiei complete a Iranului de către SUA pentru a-l face mai dependent şi a-i împiedica independenţa şi progresul”, continuă acuzaţia.
Începutul procesului coincide cu împlinirea a 71 de ani de la lovitura de stat orchestrată de Regatul Unit şi Statele Unite împotriva popularului prim-ministru iranian Mossadegh, care naţionalizase industria petrolului după ce nu a reuşit să ajungă la un acord cu britanicii asupra exploatării acesteia.
“Sclavia, colonialismul, loviturile de stat şi intervenţiile militare sunt doar o parte a istoriei obscure şi ruşinoase a SUA şi Regatului Unit în afacerile internaţionale”, a transmis cu acest prilej într-o declaraţie Ministerul de Externe iranian.
Instanţele iraniene desfăşoară adesea procese împotriva unor instituţii sau persoane din SUA, fără ca sentinţele emise să poată fi puse în aplicare, acestea fiind mai degrabă acţiuni politice.
Faptele istorice
Implicarea Statelor Unite în lovitura de stat împotriva lui Mohammad Mosaddegh, prim-ministrul Iranului, în 1953, a fost semnificativă și reprezintă un moment crucial în istoria modernă a Iranului și a relațiilor sale cu Occidentul.
Mohammad Mosaddegh a fost ales prim-ministru al Iranului în 1951, având o agendă naționalistă puternică. Una dintre cele mai importante măsuri ale sale a fost naționalizarea industriei petroliere iraniene, care fusese anterior controlată de British Anglo-Iranian Oil Company (mai târziu cunoscută ca BP – British Petroleum). Această decizie a stârnit furia Marii Britanii, care a încercat să blocheze exporturile de petrol iranian, ceea ce a dus la o criză economică în Iran.
Implicarea SUA
Marea Britanie, temându-se că își va pierde influența în Iran și accesul la petrolul iranian, a apelat la Statele Unite pentru ajutor. În contextul Războiului Rece, guvernul american, condus de președintele Dwight D. Eisenhower, era preocupat de creșterea influenței comuniste în Orientul Mijlociu. Existau temeri că Mosaddegh, deși nu era comunist, ar putea deschide calea pentru o influență mai mare a Uniunii Sovietice în Iran, în special având în vedere alianța sa politică cu Tudeh, un partid pro-sovietic.
Astfel, CIA, în colaborare cu serviciul secret britanic MI6, a orchestrat o operațiune secretă cunoscută sub numele de Operațiunea Ajax (sau Operațiunea TP-Ajax). Această operațiune a inclus:
- Propagandă: CIA și MI6 au desfășurat o campanie de dezinformare, răspândind zvonuri și articole negative despre Mosaddegh pentru a-i slăbi sprijinul popular.
- Coruperea oficialilor: Au fost plătiți politicieni, lideri religioși și ofițeri militari iranieni pentru a sprijini lovitura de stat.
- Organizarea protestelor: CIA a finanțat și organizat proteste și manifestații violente împotriva lui Mosaddegh, pretinzând că acestea sunt manifestări spontane ale nemulțumirii populare.
- Implicarea militară: Cu ajutorul militarilor loiali șahului Mohammad Reza Pahlavi, Mosaddegh a fost în cele din urmă înlăturat de la putere pe 19 august 1953. Șahul, care fugise temporar din Iran din cauza haosului, a fost reinstalat ca lider autoritar, iar Mosaddegh a fost arestat și plasat sub arest la domiciliu.
Consecințe
Lovitura de stat a consolidat puterea șahului Mohammad Reza Pahlavi, care a condus Iranul cu o mână de fier până la Revoluția Islamică din 1979. Această intervenție a SUA și Marii Britanii a lăsat un resentiment profund în rândul iranienilor, alimentând sentimentele anti-occidentale care au jucat un rol important în revoluția ulterioară.
Sursa: stiripesurse.ro