Gigantul financiar Goldman Sachs, considerat unul din marii vinovaţi pentru criza financiară din 2008, vede o probabilitate scăzută de intrare în recesiune a economiei SUA

Probabilitatea de recesiune în SUA a fost redusă de la 25% la 20%

Analiştii firmei de brokeraj din cadrul holding-ului Goldman Sachs, specializat în investment banking, valori mobiliare şi managementul activelor şi al averilor, şi-au revizuit estimările privind o posibilă intrare în recesiune a SUA în următoarele 12 luni până la 20%, de la 25% anterior, după cele mai recente date statistice referitoare la solicitările iniţiale de ajutoare de şomaj şi vânzările cu amănuntul, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Intrarea în recesiune a economiei SUA este la momentul actual una din marile îngrijorări ale pieţelor financiare şi una din cauzele majore ale mişcărilor imprevizibile ale burselor şi ale fluctuaţiilor cursului.

La începutul lunii, aceeaşi casă de brokeraj a crescut şansele de recesiune în SUA, de la 15% până la 25%, după ce rata şomajului a urcat în luna iulie până la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ceea ce a declanşat îngrijorări referitoare la o posibilă recesiune.

Acum am redus probabilitatea de la 25% până la 20%, în principal ca urmare a faptului că datele pentru luna iulie şi începutul lunii august, date publicităţii după  2 august, nu arată semne de recesiune„, susţine economistul şef de la Goldman Sachs, Jan Hatzius într-un raport publicat luni.

„O expansiune continuă ar face economia americană să arate mai mult ca celelalte economii din G10”, a adăugat Hatzius.

Datele privind solicitările iniţiale de ajutoare de şomaj, publicate joia trecută, arată că numărul americanilor care au depus cereri pentru ajutoare de şomaj în săptămâna anterioară a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultima lună.

Un alt semnal pozitiv a fost acela că vânzările cu amănuntul au înregistrat în luna iulie cea mai mare creştere din ultimele 18 luni.

Dacă raportul privind rata şomajului în luna august va arăta „rezonabil”, Goldman Sachs îşi va revizui estimările privind riscul unei recesiuni în SUA la 15%.

Economistul şef de la Goldman Sachs îşi menţine punctul de vedere că Rezerva Federală va reduce dobânda de bază cu 25 de puncte de bază, la şedinţa din septembrie, dar nu a exclus o scădere cu 50 de puncte de bază, în funcţie de raportul privind rata şomajului.

Goldman Sachs, unul din marii vinovaţi arătaţi cu degetul pentru criza din 2008

Nu ar trebui uitat totuţi că Goldman Sachs, alături de alte mari instituții financiare, a fost criticată și acuzată de implicare în declanșarea crizei financiare globale din 2008.

Deși nu poate fi considerată singura responsabilă pentru criză, acțiunile și practicile companiei au jucat un rol semnificativ în crearea și amplificarea problemelor care au condus la prăbușirea piețelor financiare.

Goldman Sachs a fost unul dintre principalii creatori și vânzători de produse financiare complexe, cum ar fi obligațiunile garantate prin ipoteci subprime (Mortgage-Backed Securities – MBS) și obligațiunile de datorie colateralizată (Collateralized Debt Obligations – CDOs).

Aceste instrumente financiare au permis băncilor să împrumute bani pentru ipoteci riscante, care au fost ulterior împachetate și vândute investitorilor. Aceste produse s-au dovedit extrem de riscante și au devenit aproape inutile atunci când piața imobiliară din SUA a început să se prăbușească.

Goldman Sachs a fost acuzată că a vândut CDO-uri investitorilor, în timp ce în același timp a pariat împotriva acestor produse prin utilizarea de instrumente financiare derivate.

Acest conflict de interese a fost puternic criticat, deoarece banca ar fi fost conștientă de riscurile pe care le purtau aceste produse, dar a continuat să le promoveze în rândul investitorilor, în timp ce își proteja propriile interese.

Pe măsură ce criza financiară s-a amplificat, Goldman Sachs a devenit un simbol al lăcomiei corporative și al comportamentului iresponsabil pe Wall Street.

Această percepție a fost exacerbată de faptul că Goldman Sachs a primit un ajutor financiar semnificativ din partea guvernului SUA în timpul crizei, ceea ce a alimentat sentimentul de furie publică

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *