Atacul cu rachete asupra Kievului s-a desfășurat în două valuri, duminică dimineața. Primul a venit la ora locală 5, trei rachete balistice fiind interceptate de apărarea antiaeriană. Două ore mai târziu, rușii au lansat două rachete de croazieră Iskander, despre care ucrainenii susțin de asemenea că le-au interceptat.
Între timp, dronele ucrainene par a fi lovit un depozit de carburanți din regiunea rusească Rostov, provocând un incendiu vizibil de la mare distanță.
În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene din regiunea rusă Kursk par a se fi concentrat pe consolidarea pozițiilor ocupate, mai ales de-a lungul graniței (la nord de Sumî), dar și spre regiunea rusă Belgorod. Acesta este rostul distrugerii podurilor (două din trei, până acum) din Kursk.
În timp ce bloggerii ruși raportează ciocniri sporadice între grupurile de recunoaștere ucrainene și soldații ruși în districtul Belovski (la circa 50 km de drumul direct dintre orașele Kursl și Belgorod), ISW arată că Armata Ucraineană are sub control acum toată zona de la SE de Sudja, pe o distanță de circa 40 km, apropiindu-se de asemenea de granița cu Belgorod.
Armata Ucraineană nu pare a se grăbi să înainteze pe teritoriul rus, ceea ce sugerează că preferă să-și consolideze flancurile și liniile de aprovizionare, înainte de a forța din nou liniile de apărare rusești. La nord de Sumî, ucrainenii par a se fi oprit la periferiile orașului Korenovo (45 km NV de Sudja), iar aruncarea în aer a podurilor de peste râul Seim face practic imposibil de apărat fâșia dintre acesta și frontiera de stat ruso-ucraineană.
Un avans (deocamdată limitat) dinspre est spre Glușkovo sugerează că ucrainenii preferă să îi încercuiască pe ruși în stânga râului și, eventual, să forțeze o predare a forțelor ruse prinse acolo (probabil circa 700 de soldați) decât să piardă oameni și echipamente în lupte fără o mare importanță tactică sau strategică. Ieri, ucrainenii au dat publicității imagini din dronă care par a arăta soldați ruși care își abandonează pozițiile din Kursk, dar nu este clar când au fost acestea filmate. De asemenea, au fost prezentate imagini cu comandantul unei unități rusești care spune că el și militarii săi au căzut prizonieri și cer să fie dați la schimb pe prizonieri ucraineni.
De partea cealaltă, rușii au săpat tranșee de apărare pe propriul lor teritoriu (potrivit declarației lui Putin, circa 45 de km) și preferă să îi atace pe ucraineni cu aviația mai mult decât cu forțe terestre. Deși există raportări privind mutarea unor elemente ale diviziilor de pe Frontul de Sud în regiunea Kursk, deocamdată Kremlinul pare a fi luat decizia să arunce în luptă mai mult recruți și trupe neinstruite, într-o tactică defensivă menită nu să recucerească teritoriul rus ocupat de ucraineni, ci să oprească înaintarea acestora cel puțin atâta timp cât diviziile de asalt rusești își ating obiectivul de a cuceri în întregime Donbasul.
Deși ritmul înaintării rusești este lent (de la începutul anului, Rusia a cucerit în Donbas o suprafață de teren comparabilă cu cea ocupată de ucraineni în Kursk, în mai puțin de două săptămâni) ISW arată că este probabil ca liderii ruși să se bazeze pe capacitatea lor mult mai mare de a furniza soldați pentru front, acest tip de avans pozițional, treptat, fiind singurul pe care Armata Rusă l-a reușit până acum.
sursa: biziday