Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis în această după-amiază o serie de precizări cu privire la cazul pacientul de 54 de ani, al cărui deces la spitalul Sfântul Pantelimon din București, în aprilie, este investigat acum de procurori. Astfel, medicii legiști vorbesc despre “trei deficite semnificative” în îngrijirea pacientului și arată că decesul acestuia a survenit aproape sigur după “scăderea brutală” a dozei de noradrenalină.

Astfel, în comunicat, medicii legiști explică următoarele:

  • Dacă ne raportăm strict la oprirea suportului vasopresor, au existat trei deficite semnificative în acordarea îngrijirilor medicale: scăderea brutală (nu în trepte) a dozei de noradrenalină, scăderea dozei de noradrenalină având în vedere valorile tensionale consemnate la momentul scăderii și neconsemnarea în actele medicale a scăderii dozei de noradrenalină.
  • Referitor la prejudiciu – s-a discutat mult în presă și social-media că pacientul nu avea șanse de supraviețuire. Chiar dacă acest lucru ar fi fost adevărat (deși datele prezentate public nu susțin cu certitudine acest lucru și nici nu cunoaștem toate datele medicale din foaia de observație), unul din scopurile principale ale medicinei este menținerea în viață, cât mai mult timp, a pacientului, chiar dacă acesta nu are șanse de recuperare. Prin urmare, scăderea duratei de viață a unei persoane, chiar și extrem de limitată, dacă este o consecință a unei fapte ilicite, trebuie să fie considerată prejudiciu (efect) în lanțul cauzal.
  • În acest caz, pacientul a fost internat pe secția ATI timp de 10 zile, cu suport vasopresor (noradrenalină), fiind menținut în viață. La circa o oră după scăderea brutală a dozei de noradrenalină, s-a produs decesul. Probabilitatea ca decesul să se fi produs din cauza stării alterate a pacientului, în cazul în care suportul vasopresor ar fi fost menținut, (…) este de circa 0,4%.
  • Prin urmare, probabilitatea ca decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs, din cauza scăderii dozei de noradrenalină este de peste 99%, chiar dacă ar fi să luăm în considerare o agravare progresivă a stării pacientului în cursul spitalizării pe secția de ATI. Acesta este un grad de probabilitate extrem de înalt, care se atinge rareori în analizele privind deficitele în acordarea îngrijirilor medicale.
    sursa:biziday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *