Într-un anunț șocant, autoritățile din Seul au descoperit că produsele pentru copii vândute de gigantul fashion chinez Shein conțin substanțe chimice toxice în cantități de sute de ori peste nivelurile acceptabile. O pereche de pantofi pentru copii a depășit limita legală de ftalați de 428 de ori, conform Le Monde / AFP.

Shein și Temu, cunoscuți pentru prețurile lor incredibil de mici și popularitatea globală, sunt acum sub lupa autorităților din Coreea de Sud, dar și ai Comisiei Europene sau autorităților din Polonia, Germania și România.

ATAC LA SĂNĂTATEA COPIILOR: Nivelurile PERMISE depășite de 428 de ori de pantofii pentru copii de pe Shein

În timpul inspecțiilor operate de autoritățile din Coreea de Sud s-a descoperit că mai multe articole vândute de Shein, inclusiv pantofi pentru copii sau genți pentru femei conțin substanțe toxice care pun grav în pericol sănătatea. Autoritățile din Seul trag un semnal de alarmă: ftalații găsiți în produsele Shein sunt cunoscuți pentru provocarea perturbărilor hormonale și alte probleme grave de sănătate.

Substanțe TOXICE identificate în aproape jumătate din produsele verificate

Până acum, autoritățile de la Seul au declarat că au inspectat 93 de produse și au constatat că aproape jumătate dintre ele conțineau substanțe toxice. Aceste articole includ ceasuri pentru copii și creioane de colorat.

Ftalații găsiți în pantofii de copii sau gențile de femei sunt folosiți pe scară largă pentru a înmuia plasticul și se găsesc în mii de produse, inclusiv recipiente, produse de înfrumusețare și jucării. Cu toate acestea, se știe de zeci de ani că provoacă perturbări hormonale și au fost legate de obezitate, boli de inimă, unele tipuri de cancer și probleme de fertilitate.

Platformele chineze vizate și de Comisia Europeană și a autoritățile naționale de control

Shein și Temu nu se confruntă cu probleme doar în Coreea de Sud. Comisia Europeană a plasat Temu, alături de Shein cu câteva luni în urmă, pe lista sa de platforme digitale foarte mari (VLOP) pentru a le supune unor reguli de siguranță mai stricte. Aceste măsuri pot ținti protejarea clienților de produse nesigure, în special de cele care ar putea fi toxice sau dăunătoare minorilor. În paralel, autoritățile europene monitorizează atent practicile comerciale ale Shein și Temu pentru a asigura conformitatea cu standardele de siguranță și protecția consumatorilor, alături de protecția datelor personale și a legislației digitale aplicabile (DSA).

În Polonia, guvernul a transmis un ultimatum dur platformelor chineze, cerându-le să respecte legislația de protecție a consumatorilor sau să părăsească piața. Ministerul Dezvoltării Economice și Tehnologiei a acuzat ambele companii de practici comerciale dubioase, printre care manipularea prețurilor, recenzii false și lipsă de transparență.

Reacția autorităților din România

În România, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început o anchetă amplă asupra practicilor comerciale ale Shein și Temu. În plus, Ministerul Economiei a pus recent în dezbatere publică un plan național privind supravegherea pieței, cu scopul de a asigura respectarea strictă a legislației de protecție a consumatorilor și de a îmbunătăți transparența și a crește capacitatea de control în comerțul electronic.

sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *