Vești bune pentru unii români. În cazul lor, se reduce vârsta de pensionare, dacă au lucrat într-un anumit domeniu, dar beneficiază și de un punctaj de pensie majorat cu 50%. Când se vor putea retrage din activitate și ce condiții trebuie să îndeplinească.

Vârsta de pensionare scade pentru români

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat o decizie importantă în ceea ce privește soarta pensionarilor. Mai exact, s-a decis că unii dintre ei vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, precum și de o majorare a punctajului de pensie cu 50%.

Mai exact, s-a stabilit că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, vor avea parte de mai multe beneficii.

“Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2755/95/2022, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) şi la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 56 din Legea nr. 263/2010. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”, se arată în decizia de luni.

Curtea de Apel Craiova a ridicat o problemă de drept către ICCJ. Mai exact, vrea să afle dacă asimilarea grupei a II-a de muncă în condiţii speciale, conform articolului 30, alineatul 4 din Legea 263/2010, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare, conform articolului 100, litera b) din Legea 263/2010, sau doar cu privire la calculul stagiului de cotizare, prevăzut de articolul 56, alineatul (1), litera d), şi reducerea vârstei de pensionare, potrivit articolului 56 din Legea 263/2010.

Articolul 4 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că “este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”.

Conform art. 56, alineatul (1),  prin excepţie de la prevederile articolului 55, alineatul (1), litera b), persoanele care au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la articolul 30, alineatul (1), literele g) şi i) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi; alineatul (2) pentru persoanele care au desfăşurat activităţile prevăzute la alineatul (1), stagiul complet de cotizare este de 25 de ani.

sursa: puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *