La 2 ianuarie, o tânără inspectoare de armament ucraineană, Krystyna Kimachuk, a fost anunțată că o rachetă cu aspect neobișnuit s-a prăbușit într-o clădire din orașul Harkov. Ea a început să își sune contactele din armata ucraineană, disperată să pună mâna pe ea. În decurs de o săptămână, ea avea resturile mutilate întinse în fața ei într-o locație sigură din capitala Kiev, informează BBC.

A început să îl demonteze și să fotografieze fiecare piesă, inclusiv șuruburile și cipurile de calculator mai mici decât unghiile ei. Și-a dat seama aproape imediat că nu era o rachetă rusească, dar provocarea ei era să demonstreze acest lucru.

De atunci, armata ucraineană spune că zeci de rachete nord-coreene au fost lansate de Rusia pe teritoriul său. Acestea au ucis cel puțin 24 de persoane și au rănit peste 70.

Pentru toate discuțiile recente despre Kim Jong Un care se pregătește să declanșeze un război nuclear, amenințarea mai imediată este acum capacitatea Coreei de Nord de a alimenta războaiele existente și de a alimenta instabilitatea globală.

Kimachuk lucrează pentru Conflict Armament Research (CAR), o organizație care recuperează arme folosite în război, pentru a afla cum au fost fabricate. Dar abia după ce a terminat de fotografiat epava rachetei și după ce echipa sa a analizat sutele de componente ale acesteia, a avut loc cea mai uluitoare revelație.

De unde provin componentele

Era plină de cea mai recentă tehnologie străină. Majoritatea pieselor electronice fuseseră fabricate în SUA și Europa în ultimii ani. Exista chiar și un cip de calculator american fabricat chiar în martie 2023. Acest lucru însemna că Coreea de Nord procurase în mod ilicit componente vitale pentru armament, le introdusese pe furiș în țară, asamblase racheta și o expediase în secret în Rusia, de unde fusese apoi transportată pe linia frontului și lansată – totul în doar câteva luni.

“Aceasta a fost cea mai mare surpriză, faptul că, în ciuda faptului că se află sub sancțiuni severe de aproape două decenii, Coreea de Nord reușește în continuare să pună mâna pe tot ceea ce are nevoie pentru a-și fabrica armele, și cu o viteză extraordinară”, a declarat Damien Spleeters, director adjunct la CAR.

content-image

La Londra, Joseph Byrne, un expert în Coreea de Nord de la grupul de reflecție în domeniul apărării Royal United Services Institute (RUSI), a fost la fel de uimit.

“Nu am crezut niciodată că voi vedea rachete balistice nord-coreene fiind folosite pentru a ucide oameni pe teritoriul european”, a declarat el. El și echipa sa de la RUSI au urmărit transportul de arme nord-coreene către Rusia încă de când dl Kim s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin în Rusia, în septembrie anul trecut, pentru a încheia un presupus acord de armament.

Cu ajutorul imaginilor din satelit, ei au reușit să observe patru nave de marfă rusești care fac naveta între Coreea de Nord și un port militar rusesc, încărcate cu sute de containere deodată.

În total, RUSI estimează că au fost trimise 7.000 de containere, umplute cu peste un milion de cartușe de muniție și rachete de grad – genul de rachete care pot fi lansate din camioane în rafale mari. Evaluările lor sunt susținute de informații din partea SUA, a Regatului Unit și a Coreei de Sud, deși Rusia și Coreea de Nord au negat comerțul.

Un grafic arată traseul rachetelor nord-coreene către Rusia

“Aceste obuze și rachete sunt unele dintre cele mai căutate lucruri din lume în prezent și permit Rusiei să continue să bombardeze orașele ucrainene într-un moment în care SUA și Europa se clatină cu privire la armele cu care să contribuie”, a declarat Byrne.

Ieftine și multe

Dar sosirea rachetelor balistice pe câmpul de luptă este cea care i-a îngrijorat cel mai mult pe Byrne și pe colegii săi, din cauza a ceea ce dezvăluie despre programul de înarmare al Coreei de Nord.

Începând cu anii 1980, Coreea de Nord și-a vândut armele în străinătate, în mare parte către țări din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, inclusiv Libia, Siria și Iran. Acestea au avut tendința de a fi rachete vechi, de tip sovietic, cu o reputație proastă. Există dovezi că luptătorii Hamas au folosit probabil unele dintre vechile grenade propulsate de rachete de la Phenian în atacul lor din 7 octombrie anul trecut.

Dar racheta lansată pe 2 ianuarie, pe care Krystyna Kimachuk a demontat-o, se pare că era cea mai sofisticată rachetă cu rază scurtă de acțiune a Phenianului – Hwasong 11 – capabilă să se deplaseze până la 700 km (435 mile).

Deși ucrainenii au minimalizat precizia lor, Dr. Jeffrey Lewis, expert în arme nord-coreene și neproliferare la Middlebury Institute of International Studies, spune că acestea nu par a fi cu mult mai rele decât rachetele rusești.

Avantajul acestor rachete este că sunt extrem de ieftine, a explicat Dr. Lewis. Acest lucru înseamnă că se pot cumpăra mai multe și se poate trage mai mult, în speranța de a copleși apărarea aeriană, ceea ce este exact ceea ce rușii par să facă.

Încă înmărmuriți de descoperirea lor, Spleeters și echipa sa încearcă acum să afle cum este posibil acest lucru, având în vedere că companiilor le este interzis să vândă piese de schimb către Coreea de Nord.

Multe dintre cipurile de calculator care fac parte integrantă din armele moderne, care le ghidează prin aer către țintele lor, sunt aceleași cipuri care sunt folosite pentru a ne alimenta telefoanele, mașinile de spălat și mașinile, spune Spleeters.

Acestea sunt vândute în întreaga lume într-un număr impresionant. Producătorii vând miliarde de bucăți către distribuitori, iar aceștia le revând mai departe milioane de bucăți, ceea ce înseamnă că adesea nu au nicio idee despre unde ajung produsele lor.

Chiar și așa, Byrne a fost frustrat să afle câte componente ale rachetei au venit din Occident. Aceasta a dovedit că rețelele de achiziții ale Coreei de Nord erau mai robuste și mai eficiente decât își dăduse seama chiar și el, care investighează aceste rețele.

Din experiența sa, nord-coreenii stabiliți în străinătate au înființat companii false în Hong Kong sau în alte țări din Asia Centrală pentru a cumpăra articolele, folosind în principal numerar furat. Apoi, acestea trimit produsele în Coreea de Nord, de obicei peste granița cu China. Dacă o companie falsă este descoperită și sancționată, o alta apare rapid în locul ei.

Sancțiunile au fost considerate de mult timp un instrument imperfect de combatere a acestor rețele, dar pentru a avea vreo șansă de a funcționa, acestea trebuie să fie actualizate și aplicate în mod regulat. Atât Rusia, cât și China au refuzat să impună noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord din 2017.

Prin cumpărarea de arme de către Phenian, Moscova încalcă acum aceleași sancțiuni pentru care a votat cândva în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU. Apoi, la începutul acestui an, a desființat efectiv un grup de experți ONU care monitoriza încălcările sancțiunilor, probabil pentru a evita controlul.
“Asistăm în timp real la fărâmițarea în timp real a sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord, ceea ce îi oferă Phenianului mult spațiu de respirație”, a declarat Byrne.

Toate acestea au implicații care se extind mult dincolo de războiul din Ucraina.

“Adevărații câștigători aici sunt nord-coreenii”, a spus Byrne. “Ei i-au ajutat pe ruși într-un mod semnificativ, iar acest lucru le-a cumpărat o tonă de pârghii”.

În martie, RUSI a documentat cantități mari de petrol care au fost transportate din Rusia în Coreea de Nord, în timp ce vagoane pline cu ceea ce se crede a fi orez și făină au fost reperate trecând granița terestră dintre cele două țări. Acest acord, despre care se crede că valorează sute de milioane de lire sterline, va stimula nu numai economia, ci și armata Phenianului.

content-image

Graficul terminalului de marfă din Tumangang

Rusia ar putea furniza Nordului materii prime pentru a continua să își fabrice rachete sau chiar echipamente militare, cum ar fi avioanele de vânătoare, și – în cel mai extrem caz – asistență tehnică pentru a-și îmbunătăți armele nucleare.

În plus, Nordul are șansa de a-și testa pentru prima dată cele mai recente rachete într-un scenariu de război real. Cu aceste date valoroase, le va putea îmbunătăți.

Phenian: Un furnizor important de rachete?

Și mai îngrijorător este faptul că războiul oferă Coreei de Nord “un stand promoțional” către restul lumii.

Acum că Phenianul produce în masă aceste arme, va dori să le vândă mai multor țări, iar dacă rachetele sunt suficient de bune pentru Rusia, vor fi suficient de bune și pentru alții, a declarat Dr. Lewis – mai ales că rușii dau exemplul că este în regulă să încalce sancțiunile.

El prezice că, în viitor, Coreea de Nord va deveni un mare furnizor de rachete pentru țările din blocul China-Rusia-Iran. În urma atacului Iranului asupra Israelului din această lună, SUA au declarat că sunt “incredibil de îngrijorate” de faptul că Coreea de Nord ar putea colabora cu Iranul la programele sale de arme nucleare și balistice.

“Văd o mulțime de fețe sumbre atunci când vorbim despre această problemă”, a declarat dl Spleeters. “Dar vestea bună este că acum știm cât de dependenți sunt de tehnologia străină, putem face ceva în această privință”.

Spleeters este optimist că, prin colaborarea cu producătorii, aceștia pot tăia lanțurile de aprovizionare ale Coreei de Nord. Echipa sa a reușit deja să identifice și să oprească o rețea ilicită înainte ca aceasta să poată finaliza o vânzare critică.

Dar Dr. Lewis nu este tocmai convins. “Putem să facem lucrurile mai dificile, mai incomode, poate să creștem costurile, dar nimic din toate acestea nu va împiedica Coreea de Nord să fabrice aceste arme”, a spus el, adăugând că Occidentul a eșuat în cele din urmă în încercarea sa de a limita statul necinstit.

În prezent, nu numai că rachetele sale sunt o sursă de prestigiu și de putere politică, dar îi generează și sume mari de bani, a explicat Dr. Lewis. Așadar, de ce ar renunța Kim Jong Un la ele acum?

Sursa: stiripesurse.ro

 

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *