Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că la nivel naţional există o creştere cu 112% a cererilor pentru obţinerea de vize de flotant, faţă de alegerile de acum patru ani.

“În ţară procentul este cu 112% mai mare decât la alegerile precedente. Sunt judeţe care au cifre record. Vreau să subliniez că, potrivit legii, organele de poliţie efectuează verificări atunci când sunt sesizate”, a spus Predoiu, într-o videoconferinţă cu prefecţii din judeţe privind alegerile locale.

El a precizat că până acum au fost transmise poliţiei 7.261 de solicitări privind 6.879 de persoane şi s-au constatat nereguli în legătură cu 451 de persoane, respectiv 6,6% dintre cazurile verificate.

“Deci fenomenul există, nu este generat din altă parte decât de la cei care organizează structura cu astfel de practici. Sigur, dumneavoastră, prefecţii, nu aveţi afiliere politică, la fel şi subprefecţii, sunteţi independenţi, însă e datoria mea să vă facem această informare, iar în continuare structurile MAI îşi fac treaba. Dar acest fenomen depăşeşte puterea de intervenţie a Ministerului Afacerilor Interne şi eu v-o semnalez ca atare. V-am spus-o şi data trecută, v-o spun şi acum. Văd că nu mai sunt reclamaţii legate de fenomen, dar el a crescut”, a adăugat ministrul de Interne.

Termenul pentru stabilirea reședinței a expirat

Conform normei generale, Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale se poate vota la alegerile locale în altă localitate decât cea de domiciliu doar dacă alegătorul are reședința stabilită în localitatea în care vrea să voteze cu cel puțin șase luni înainte de data alegerilor.

Însă, prin OUG 21/2024 (cunoscută ca Ordonanța de comasare a alegerilor) Guvernul a introdus o derogare de această normală. Astfel, la alegerile locale din 9 iunie vor putea să voteze în alte localități decât cea de domiciliu toți cei care obțin viza de flotant cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor. BEC a constatat săptămâna trecută că s-a intrat în ultimele 60 de zile înainte de alegeri, astfel că persoanele care își stabilesc reședința în acest interval nu mai pot vota.
Sursa: stiripesurse.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *