Un primar a fost împușcat mortal sâmbătă într-un restaurant din Mexic, a anunțat biroul procurorului regional, cea mai recentă crimă legată de politică în această țară afectată de violență și crimă organizată.

Guillermo Torres, în vârstă de 39 de ani, și fiul său în vârstă de 14 ani au fost atacați într-un restaurant din Morelia, capitala statului Michoacan (vest), a precizat biroul procurorului într-un comunicat. Fiul său a supraviețuit, notează CBS News.

El a fost ales primar al municipalității Churumuco din Michoacan ca membru al Partidului Revoluționar Instituțional în 2022, dar recent a părăsit partidul și și-a exprimat public simpatia pentru Morena, partid aflat la putere, potrivit presei locale.

Val de asasinate în rândul politicienilor

Torres este cel mai recent politician asasinat în Mexic în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2 iunie, în cadrul cărora vor fi votate 20.000 de posturi locale și federale și întregul Congres.

Doi candidați la primărie au fost asasinați la 26 februarie: Miguel Angel Zavala Reyes și Armando Perez Luna, din partea Partidului Morena și, respectiv, a Partidului Acțiunea Națională.

Luna trecută, procurorii din sudul Mexicului au declarat că candidatul la primărieTomás Morales a fost ucis în statul Guerrero de pe coasta Pacificului.

Între 4 iunie 2023 și 26 martie anul acesta, 50 de persoane au fost ucise în “episoade de violență electorală”, 26 dintre ele vizând locuri populare, potrivit unui raport al grupului de reflecție Laboratorio Electoral.

Lupte între autorități și carteluri

Cartelurile de droguri din Mexic au concentrat adesea tentativele de asasinat asupra primarilor și candidaților la primărie, în încercarea de a controla poliția locală sau de a extorca bani de la administrațiile municipale.

Statul Michoacan, principala regiune producătoare de avocado din Mexic, este scena unor lupte constante între grupurile de crimă organizată, inclusiv puternicul cartel Jalisco New Generation Cartel.

Luna trecută, un ofițer de poliție de stat ar fi fost decapitat, iar cele două gărzi de corp ale sale au fost ucise într-un atac pe o autostradă din Michoacan.

De asemenea, în martie, trei fermieri au fost uciși de o bombă aparent plasată în Michoacan. Acest lucru a avut loc la doar câteva zile după ce președintele Andrés Manuel López Obrador a recunoscut că un dispozitiv exploziv improvizat a ucis cel puțin patru soldați în ceea ce el a numit o “capcană” probabil întinsă de un cartel din Michoacan.

Uciderile și răpirile sunt evenimente zilnice în Mexic, unde aproape 450.000 de persoane au fost ucise din 2006 într-o spirală de violență legată de droguri, potrivit datelor oficiale.

Sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *