Bugetul total pentru organizarea și desfășurarea alegerilor din 9 iunie 2024 (locale și europarlamentare) este în cuantum de 1,561 miliarde lei. Suma este pentru toate instituțiile implicate în organizarea celor două tipuri de scrutin, au precizat sursele citate de TVR Info.

Săptămâna trecută, pe 8 martie, Guvernul a aprobat, în şedinţă extraordinară, ordonanţa de urgenţă care declanşează procesul de organizare simultană a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European în data de 9 iunie.

Conform articolului 33 al Ordonanței de urgență, persoanele care deţin un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile din 9 iunie, fără să le înceteze mandatul deţinut.

Ministrul Finanțelor declara la începutul anului că toate alegerile din 2024 ar conta 4 miliarde de lei, iar o comasare înseamnă o reducere cu 1 miliard a costurilor
Alegerile locale din 2020 au costat aproape un miliard de lei, iar alegerile europarlamentare din 2019 au costat puțin peste 250 de milioane de lei, conform datelor AEP. În total, costurile alegerilor comasare sunt mai mari decât al alegerilor precedente separate

sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *