Polițiștii ar putea fi obligați să reducă din viteza indicată de radar, printr-un proiect de lege care amendează legislația rutieră.

Un proiect de lege îi poate obliga pe polițiștii de la Rutieră să cadă din viteza înregistrată de radare! Vestea bună pentru șoferi vine printr-un proiect de lege care amendează legislația rutieră.

Polițiștii, obligați să scadă din viteza indicată de radar

Mai exact, proiectul de lege respectiv spune că marja de eroare în cazul radarului a fost stabilită la 10 kilometri pe oră, respectiv 10% din viteza de peste 100 de kilometri la oră. Astfel, în cazul depășirii vitezei legale constatate de polițiști prin radar, polițistul ar putea fi obligat să aplice în favoarea șoferului contravenient două marje de eroare, de 10 km/h, până la viteze de 100 km/h inclusiv, respectiv o marjă de 10%, la viteze de peste 100 km/h.

De ce este nevoie de aceste modificări? Ei bine, autorii inițiativei arată că, în prezent, legislația privind măsurarea vitezei cu cinemometrul nu conferă claritatea și precizia necesare elaborării și aplicării normelor juridice.

„Acest fapt a condus atât la încărcarea la un nivel fără precedent a instanțelor de judecată cu soluționarea contestațiilor conducătorilor auto sancționati contravențional pentru depășirea vitezei, cât li la o practică judiciară diferită.

Practica judiciară este diferită în sensul în care, prin hotărârile pronunțate, unele instanțe de judecată au recunoscut existența marjelor de eroare ale cinemometrelor, iar altele nu au recunoscut existența acestora, ceea ce a condus în mod evident la discriminarea conducătorilor auto mai sus mentionați”, arată autorii amendamentului în expunerea de motive.

Trebuie menționat faptul că pentru a putea crea efecte, modificarea legislativă trebuie adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis, apoi trebuie să fe publicată în Monitorul oficial.

Această lege este deja aplicată, de exemplu, în Franța, unde norma definește erorile maxime admise care constituie marjele tehnice de scădere pentru obținerea vitezei selectate iar aceste erori maxime depind de tipul de radar folosit.

Pentru radare rutiere fixe de nouă generație, al căror unghi de măsurare este fix și precis la 1%, marja de eroare este de plus sau minus 3 km/h pentru viteze sub 100 km/h și plus sau minus 3% din viteză, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

Pentru radarele fixe mai vechi și pentru cele de bord plasate ocazional de polițiști, marjele sunt de 5 km/h, respectiv de 5% peste 100 km/h. Pentru radarele de la bordul unui vehicul în mișcare, marjele de eroare recunoscute sunt de 7 km/h și 7% sau 10 km/h și 10% în funcție de generația echipamentului.

sursa:puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *