Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că va oferi dublă cetățenie ucrainenilor din diaspora și luptătorilor străini. Anunțul a fost făcut de Ziua Unității ucrainene, când președintele a anunțat că va modifica Legea fundamantală a țării pentru a permite cetățenia multiplă.

Acest proiect de lege ar permite luptătorilor străini și etnicilor ucraineni din afara țării să dețină pașapoarte ucrainene, fără a renunța la altă cetățenie, scrie Reuters.

Zelenski a făcut o mică mențiune și a precizat că legea nu se va aplica „cetățenilor țării agresoare”, trimitere la cetățenii ruși.

„Astăzi prezint Radei Supreme un proiect cheie de lege care va permite adoptarea unor amendamente legislative cuprinzătoare și introducerea cetățeniei multiple”, a spus Zelenski într-un comunicat. „Și va permite tuturor etnicilor ucraineni și descendenților lor din întreaga lume să aibă cetățenia noastră. Desigur, cu excepția cetățenilor țării agresoare”.

În urma invaziei din Ucraina, Rusia a fost numită adesea de către aceștia țara agresoare.

La momentul actual, constituția actuală ucraineană nu permite cetățenia dublă sau multiplă pentru deținătorii de pașapoarte ucrainene. Din acest motiv, milioane de persoane de origine ucraineană ce trăiesc în străinătate nu pot obține pașapoarte ucrainene.

O lege similară a fost semnată în acest an și de către președintele rus, Vladimir Putin.
sursa:puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *