Ucraina are deja o armată bătrână: „Există voluntari printre tineri, dar nu sunt destui”

Pe măsura continuării agresiunii militare ruse, care durează deja de aproape doi ani, armata ucraineană îmbătrânește vizibil. În general, agresiunii ruse i se opun astăzi bărbații ucraineni de vârstă mijlocie, ceea ce are consecințe asupra planificării și executării anumitor operațiuni, relatează The Sunday Times.

„Vârsta medie a unui soldat din batalionul meu este de 45 de ani”, a mărturisit pentru publicația britanică Dmitro Berlim, comandantul unui batalion din Brigada Mecanizată Separată 32 a armatei ucrainene.
Această brigadă este desfășurată în prezent în apropiere de Kupiansk, una dintre țintele ofensivei de iarnă a armatei ruse. „La vârsta asta e deja mai greu să îndeplinești toate sarcinile necesare. Unora le e greu chiar să care muniția, batalionul nu primește soldați mai tineri, în timp ce pierderile continuă. Sunt din ce în ce mai puțini oameni (sub comanda mea, n. red.), iar calitatea întăririlor e tot mai slabă de fiecare dată”, a declarat comandantul ucrainean.

O situație unică pentru războaiele din ultimul secol

Potrivit The Sunday Times, vârsta medie a soldaților ucraineni este de 43 de ani, o situație unică pentru războaiele purtate în ultimul secol, în care cea mai mare parte a efectivelor era formată din bărbați de 20-30 de ani, chiar mai tineri. De altfel, chiar și în prezent vârsta medie a majorității armatelor occidentale este mai mică decât cea a forțelor ucrainene. În comparație, media de vârstă în armata americană era de 28 de ani în 2021, iar în armata britanică era de 31 de ani în 2023, notează The Sunday Times

Consilierul prezidențial Serhii Leșcenko a recunoscut acum două luni că a auzit „date neliniștitoare” de la un comandant de batalion aflat în Donbass. Se pare că unele dintre brigăzile angajate în contraofensiva de anul trecut au avut o vârstă medie de 54 de ani.

Problema legată de îmbătrânirea armatei ucrainene poate rezulta din modul în care a avut loc mobilizarea în Ucraina după lansarea invaziei ruse. Primii care s-au înrolat și au plecat pe front au fost în general bărbații de peste 40 de ani cu un simț ridicat al responsabilității pentru familiile și pământul lor. Mulți dintre ei nu se aștepatu să rămână doi ani pe front, întrucât sperau că statul avea să organizeze numaidecât o companie mai eficientă de recrutare a tinerilor care să-i înlocuiască în lupte. Astăzi, mulți soldați ucraineni recunosc că sunt aproape epuizați fizic și moral.

Mai am puțin și cedez”, a recunoscut un soldat în vârstă de 50 de ani care se recuperează într-un spital după ce a fost rănit pe front. „M-am înrolat din prima zi de război, dar nu mai suport. În același timp, când soldații tineri ajung pe front, nu se descurcă cu sarcinile pe care noi le înfruntăm. Suntem atacați cu artilerie, drone și fosfor alb, iar tinerii o iau razna. Nu sunt pregătiți” pentru aceste grozăvii, a explicat el. Cu toate acestea, soldatul a dat asigurări că va respecta ordinul de a se întoarce pe front odată cu încheierea recuperării. „Nu pot să-i las baltă pe băieți”, a afirmat el.

Sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *