Analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan susțin că Rusia a cerut acordul Chișinăului pentru a organiza în Republica Moldova secții de vot la prezidențialele ruse din martie pentru că altfel nu va putea trimite buletine de vot și în regiunea transnistreană, conform Rador Radio România.

Spre deosebire de alte țări pe care Rusia le-a declarat ostile și în care a spus că nu se va vota la alegerile prezidențiale din 17 martie, unde Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat, Republica Moldova a primit o solicitare rusă de a deschide secții de vot.

Autoritățile de la Chișinău au spus Radio Europei Libere că încă mai examinează cererea rusă și că vor decide dacă deschid secțiile după „o analiză complexă a tuturor factorilor relevanți”.

Analistul Igor Boțan spune că guvernul moldovean ar trebuie să condiționeze răspunsul la solicitarea rusă „dacă se respectă” și să-i interzică deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană, unde există mulți cetățeni ruși.

Variante

Un asemenea refuz ar avea acum mai multe consecințe decât în trecut pentru că, din cauza agresiunii contra Ucraine, Rusia nu ar putea aduce pe acolo buletine de vot pentru regiunea transnistreană.

„Cum ar putea să răspundă R. Moldova țării care a ocupat 12% din teritoriul său, iar acum cere să i se dea voie să intre și să organizeze alegeri pe teritoriul ocupat?”, se întreabă Boțan.

La alegerile rusești precedente, cele pentru Duma de Stat care au avut loc în 2021, înainte de invadarea la scară largă a Ucrainei, Rusia a deschis în R. Moldova 30 de secții de votare, iar 27 dintre ele erau pe teritoriul controlat de autoritățile separatiste de la Tiraspol, fără niciun acord din partea Chișinăului.

Boțan crede că Chișinău ar putea răspunde Rusiei să deschidă secții de vot exclusiv pe malul drept al Nistrului „așa cum se face la alegerile Parlamentului și președintelui Republicii Moldova”.

Trebuie și poate R. Moldova să refuze deschiderea secțiilor de votare rusești?

Pentru comentatorul Nicolae Negru, desfășurarea alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul R. Moldova trebuie pusă sub „sub semnul întrebării” pentru că Rusia este un stat agresor, care organizează alegeri prezidențiale „cu încălcarea tuturor normelor internaționale, în teritoriile ocupate ale Ucrainei”.

Negru consideră că autoritățile de la Chișinău ar trebui să condamne desfășurarea acestor alegeri în semn de solidaritate cu Ucraina. Analistul crede că în pauza luată înainte să îi răspundă Moscovei, autoritățile moldovene ar trebui să își coordoneze acțiunile cu UE și Ucraina, pentru a „răspunde colectiv abuzurilor Moscovei”.

Mai multe țări europene se gândesc și ele cum e de procedat. O fostă republică sovietică precum Estonia a spus deja că nu se va putea opune dacă Rusia va deschide o secție de votare la ambasada sa, pentru că este un drept garantat de Convenția de la Viena, un acord internațional care reglementează relațiile diplomatice.

În cazul membrelor UE însă Rusia a fost cea care a spus că nu va putea organiza probabil alegeri acolo, considerându-le țări ostile

sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *