Guvernul va stopa acordarea în sistemul bugetar a unor beneficii salariale, și va îngheța anumite indemnizații pentru anul viitor, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență intrat în posesia ȘTIRIPESURSE.RO.

Conform proiectului:
În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă
În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului din cadrul acestora premii.

În anul 2024, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune nu finanțează din fondurile alocate de la bugetul de stat acordarea pentru angajații proprii de bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, respectiv nu plătesc premii sau ore suplimentare din aceste fonduri.

În anul 2024 se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia, cu încadrarea în alocarea bugetară.

În anul 2024, pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii decembrie 2023.

În anul 2024, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă. Prevederile nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.

În anul 2024, rentele viagere prevăzute la art. 64 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul aflat în plată în luna decembrie 2023.

Prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit se menţine la nivelul din luna decembrie 2023, de 6.240 lei.

De asemenea, anul viitor se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional.

Alte prevederi ale proiectului:

Guvernul majorează pensia minimă în 2024 / Pensiile magistraților nu se actualizează cu rata inflației

Guvernul va suspenda angajarile la stat pe posturile vacante sau temporar ocupate, cu mai multe excepții

Guvernul taie și îngheață o serie de beneficii în sistemul bugetar, în anul 2024

Guvernul va majora salariile tuturor bugetarilor de la 1 ianuarie 2024 / Creștere în două etape pentru profesori

sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *