Personajul care blochează invazia Israelului în Gaza: motivul pare egosit (surse NYT)

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să semneze ordinul de lansare a unei operațiuni terestre la scară largă în Fâșia Gaza, de teamă să nu piardă încrederea populației dacă eșuează, relatează The New York Times (NYT), citând surse din Guvernul israelian.

Potrivit a două surse, care au participat la ședințele de urgență ale cabinetului, Netanyahu “a indignat ofițerii superiori refuzând să semneze planul” pentru invazie. Refuzul, potrivit surselor, se datorează parțial dorinței premierului de a obține aprobarea unanimă a mișcării din partea membrilor cabinetului de urgență, format împreună cu reprezentanții opoziției.
Potrivit evaluării ziarului, refuzul lui Netanyahu indică diviziuni în cadrul cabinetului, dintre care unele iau în considerare un plan mai puțin ambițios pentru invazia din Gaza, care prevede mai multe operațiuni care afectează o mică parte a enclavei în loc de una la scară largă. Potrivit analiștilor, premierul nu se grăbește să aprobe singur planul armatei de teamă că, pe fondul scăderii încrederii publice în el, dacă operațiunea eșuează, el va fi învinuit.
Publicația Axios a relatat pe 25 octombrie, citând oficiali americani, că Netanyahu este sceptic cu privire la planurile comandamentului armatei și intenționează să amâne începerea unei operațiuni terestre în Fâșia Gaza. Potrivit surselor publicației, șeful guvernului are nevoie de timp pentru a asculta diferite puncte de vedere și pentru a oferi negociatorilor mai multe oportunități de a elibera ostaticii în timp ce armata se pregătește pentru operațiune.
Sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *