Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au reușit să intercepteze, pentru prima dată, două rachete americane cu rază lungă de acțiune ATACMS, precum și o rachetă antiaeriană S-200 adaptată pentru atacuri la sol, două rachete HIMARS și două rachete antiradar HARM.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de joi, 26 octombrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 26 octombrie, ora 20.35: SUA anunță asistență militară suplimentară pentru Ucraina

Statele Unite ale Americii anunță joi o nouă tranșă de arme și echipamente pentru a ajuta Ucraina să reușească pe câmpul de luptă și să își protejeze poporul de invazia brutală a Rusiei.

Acest nou pachet de arme și echipamente include capacități de apărare aeriană, artilerie, antitanc și alte capacități care vor spori și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul împotriva ofensivei rusești, continuând în același timp contraofensiva împotriva forțelor Rusiei, anunță SUA.

„Forțele ucrainene luptă cu curaj pentru a recupera teritoriul cucerit de forțele Rusiei, iar acest sprijin suplimentar le va ajuta să continue să facă progrese. Acest pachet oferă 150 de milioane de dolari pentru arme și echipamente autorizate în cadrul unor reduceri de fonduri direcționate anterior pentru Ucraina”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Potrivit comunicatului citat, „Rusia a început acest război și ar putea să-l încheie în orice moment prin retragerea forțelor sale din Ucraina și prin oprirea atacurilor sale brutale, care continuă să ia viețile unor oameni nevinovați. Până când o va face, Statele Unite și coaliția pe care am construit-o din peste 50 de națiuni vor continua să fie alături de Ucraina și vom continua să lucrăm cu Congresul pentru a ajuta Ucraina să-și asigure viitorul – un viitor în care poporul său să reconstruiască și să trăiască în siguranță într-o democrație rezistentă și înfloritoare”.

UPDATE 26 octombrie, ora 18.25: Moscova denunţă discuţiile cu privire la Ucraina în Malta, în acest weekend

Diplomaţia rusă a criticat virulent Malta joi, acuzând-o că găzduieşte discuţii “antiruseşti” cu privire la Ucraina, în pofida faptului că la acest format de discuţii participă şi ţări aliate Rusiei, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 octombrie, ora 15.40: Pierderi imense suferite de ruşi în ofensiva de la Avdiivka

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Ucrainei din direcţia Tavriisk, Oleksandr Ştupun, a declarat că de la începutul ofensivei ocupanților la Avdiivka, pierderile suferite de armata rusă în est au depășit 5.000 de soldați uciși și răniți, informează Rador Radio România.

De asemenea, invadatorii au pierdut aproximativ 400 de vehicule blindate. Potrivit lui Ştupun, ruşii nu renunţă la eforturile de a încercui Avdiivka, folosind în mod activ aviația. Dinspre sudul localităţii Avdiivka, armata rusă a încercat să trimită la luptă coloane mecanizate, dar a suferit pierderi semnificative. În ultimele 24 de ore, armata rusă a efectuat, în total, 16 lovituri aeriene în direcția Tavriisk, dintre care majoritatea au fost în regiunea estică Donețk. Ștupun a adăugat că lângă Avdiivka, inamicul încă atacă în mare parte folosindu-se de infanterie, dar recent au fost reperate și coloane mecanizate, pe care soldații ucraineni le-au distrus cu succes. Reprezentantul armatei ucrainene a mai menționat că Federația Rusă își transferă unitățile din alte direcții. Potrivit lui Ştupun, din 10 octombrie, de la începutul acțiunilor ofensive active ale ruşilor în apropiere de Avdiiivka, în direcțiile Avdiivka și Mariinka, rușii au înregistrat peste 5.000 de pierderi – militari uciși și răniți. De asemena, în această perioadă, armata ucraineană a distrus în direcţia respectivă 400 de vehicule blindate ruseşti.

UPDATE 26 octombrie, ora 15.20: Ultimă oră: Ucraina suspendă noul coridor pentru cereale din Marea Neagră (Reuters)

Continuarea aici.

UPDATE 26 octombrie, ora 14.23: Reacția Kremlinului după ce Slovacia anunţă oprirea livrărilor de arme către Ucraina

Continuarea aici.

UPDATE 26 octombrie, ora 13.55: Super-operațiune a ‘rezistenței’ ucrainene: o mașină cu 4 ofițeri FSB a fost aruncată în aer / Toți au murit pe loc

Continuarea aici.

UPDATE 26 octombrie, ora 12.35: Slovacia anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Continuarea aici.

UPDATE 26 octombrie, ora 12.20: Rusia a pus Occidentului o condiție pentru relansarea dialogului, inclusiv pe tema armamentelor

Dacă țările occidentale vor renunța la politica de descurajare a Moscovei și vor reveni la respectarea normelor general recunoscute ale dreptului internațional, Rusia este pregătită să reia dialogul, a declarat adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la Geneva, Andrei Belousov, în ședința Primului Comitet al Adunării Generale a ONU – relatează RIA Novosti, preluată de Rosbalt, informează RADOR RADIO ROMÂNIA.

Belousov și-a exprimat speranța că “colegii occidentali vor da ascultare în sfârșit vocii rațiunii și vor începe să urmeze principiile egalității în drepturi, ale respectului reciproc. El a adăugat că, atunci când Occidentul va renunța la “politica ostilă antirusească”, va deveni posibil dialogul privind o nouă versiune a Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa (CFE). Noul sistem de politică externă trebuia să țină cont de interesele naționale ale Rusiei – a subliniat adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la Geneva.

Pe 29 mai, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat legea privind denunțarea CFE. Rusia va ieși din acest tratat pe 7 noiembrie. El a fost semnat în 1990 și a stabilit o cotă pentru numărul de tancuri de luptă, mașini blindate de luptă, artilerie, elicoptere de atac și avioane de luptă.

UPDATE 26 octombrie, ora 11.35: Regiunea Herson – Doi morţi şi patru răniţi, în atacurile ruseşti din ultimele 24 de ore

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că doi civili au fost ucişi de ruşi în ultimele 24 de ore, în 51 de atacuri lansate de armata invadatoare rusă, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. Într-un comunicat remis joi dimineaţă, oficialul a menţionat că ruşii au lansat 365 de obuze, folosind artilerie, lansatoare de rachete Grad, tancuri, avioane şi drone. “Militarii ruşi au vizat cartiere rezidenţiale din localităţi din regiune. Doi oameni au murit şi alţi patru fost răniţi în urma agresiunii ruse” – a scris Prokudin. Acesta a precizat că unul dintre cei decedaţi este un copil.

UPDATE 26 octombrie, ora 10.50: Australia trimite Ucrainei un ajutor militar de 12 milioane de dolari

Guvernul Australiei a decis să acorde Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 12 milioane de dolari. Anunţul în acest sens a fost făcut, miercuri, de către premierul australian, Anthony Albanese, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. Potrivit informaţiilor apărute în presă, noul pachet de ajutor va include echipamente de deminare, aparate portabile cu raze X, o imprimantă metalică 3D și sisteme antidrone dezvoltate de companiile australiene DroneShield, Micro-X, Minelab și SPEE3D. De asemenea, Guvernul Australiei va trimite în Germania un avion E-7A Wedgetail al Forțelor Aeriene Regale Australiene, pentru a sprijini eforturile internaționale de ajutor umanitar și militar necesar Ucrainei.

UPDATE 26 octombrie, ora 10.40: Aviaţia ucraineană a bombardat mai multe poziţii ale ocupanţilor ruşi

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei informează, în raportul de joi dimineaţă, că Forțele Aeriene au efectuat șapte lovituri în zone în care se afla personal militar inamic, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. “În ultimele 24 de ore, Forțele Aeriene ale Forțelor de Apărare au efectuat șapte lovituri în zone de concentrare a personalului inamicului. Unitățile forțelor de rachete au lovit trei depozite de muniții, șase piese de artilerie și o stație radar de apărare aeriană a inamicului” – se arată în mesaj.

UPDATE 26 octombrie, ora 10.30: Armata ucraineană minează o parte a graniței din nordul Ucrainei

Armata ucraineană continuă să amplaseze bariere minate la granița din nordul Ucrainei. Potrivit generalului Serhi Naev, armata minează cele mai amenințătoare zone, atât la granița cu Federația Rusă, cât și la cea cu Republica Belarus, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. “Lucrăm la suplimentarea barierelor minate și explozive pe toată lungimea graniței de stat în zona operațională Nord. Nu contează pentru noi dacă este granița de stat cu Republica Belarus sau cu Federația Rusă – aceştia sunt inamicii noştri. Astfel că minăm granița, oriunde există amenințarea unui atac inamic – a precizat Naev, care este comandantul Forțelor Întrunite din armata Ucrainei. Potrivit armatei ucrainene, scopul principal al acestor măsuri este ca granița de stat de să fie de nepătruns.

UPDATE 26 octombrie, ora 10.20: Ucraina speră să exporte luna aceasta cel puțin un milion de tone de cereale prin noua rută la Marea Neagră

Transporturile de cereale ucrainene printr-un nou coridor de export la Marea Neagră ar putea depăși un milion de tone metrice în octombrie, a declarat prim-adjunctul ministrului agriculturii Taras Visotski miercuri seara, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. “Situația se îmbunătățește șim dacă ne uităm la septembrie și prima jumătate a lunii octombrie, sunt deja 700.000 de tone de (exporturi de cereale) și până la finalul lunii (octombrie) ar putea fi un milion și mai mult”, a spus el pentru televiziunea națională. Ucraina a lansat un “coridor umanitar” pentru navele care se îndreaptă spre piețele africane și asiatice și pentru a încerca să ocolească o blocadă de facto după ce Rusia a abandonat în această vară un acord care garantase exporturile Kievului în timpul războiului. Autoritățile ucrainene au declarat că un total de 1,5 milioane de tone de marfă au fost exportate pe noua rută de când a început să funcționeze la sfârșitul lunii august. Surse ucrainene au declarat că peste 40 de nave de marfă au intrat pe coridor până acum.

UPDATE 26 octombrie, ora 10.10: Sancțiunile împotriva Rusiei au provocat mai multe daune Uniunii Europene decât Rusiei (Dodik)

Occidentul a greși la calcule, încercarea de extindere a NATO și sancțiunile împotriva Rusiei au provocat mai multe daune țărilor UE decât Rusiei, a declarat pentru RIA – Novosti președintele Republicii Srpska din Federația Bosnia – Herțegovina, Milorad Dodik, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. Dodik a comunicat anterior agenției ruse de presă citate că la începutul lunii noiembrie va vizita Rusia și preconizează să se întâlnească cu reprezentanți ai conducerii Rusiei. “Acum se vede clar că Occidentul a evaluat greșit situația când a început confruntarea cu Federația Rusă și cu statul rus și își pierde forțele în ceea ce a crezut că poate face. În primul rând în încercarea de a pune NATO chiar la frontierele și în vecinătatea Moscovei și a altor locuri importante din Federația Rusă. Apoi judecata lor proastă în introducerea de sancțiuni a făcut mai mult rău unor țări occidentale care promovează politica americană, cum ar fi Germania, care are tot mai multe probleme în economie, și aproape întreaga UE”, a declarat Dodik pentru RIA – Novosti. “Ei nu au reușit să învingă Rusia cu încercările lor mârșave de a provoca daune. Noi, ca o entitate mică, am reușit să influențăm deciziile Bosniei și Herțegovinei, nu am permis să fie introduse sancțiuni împotriva Federației Ruse (…). O parte dintre politicieni bosniaci, care s-au prezentat în mod fals, au încercat să se ploconească în fața Occidentului și să își arate amabilitatea pe scena europeană, dar nu au fost luate niciodată decizii formale privind sancțiunile”, a declarat Dodik. Potrivit afirmațiilor acestuia, autoritățile din Banja Luka sunt pe deplin hotărâte să-și continue politica. “Sunt încrezător că relațiile noastre cu Rusia se vor dezvolta la un nivel și mai ridicat. Sunt recunoscător pentru atenția pe care o acordă Rusia și președintele (Federației Ruse) Putin și pentru faptul că, cu toate prioritățile, nu au pierdut niciodată din vedere perspectivele bunelor noastre relații”, a subliniat liderul sârbilor bosniaci.

UPDATE 26 octombrie, ora 10.00: Cel mai înalt oficial de securitate din Ucraina, despre posibilele atacuri ale ruşilor asupra sistemului energetic: “Răspunsul nostru va fi foarte puternic”

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina, Oleksi Danilov, a declarat că, în cazul în care trupele ruse vor bombarda, din nou, instalațiile energetice ucrainene, așa cum s-a întamplat anul trecut, Forțele de Apărare vor “răspunde cu fermitate” la astfel de atacuri, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. “Există o înțelegere clară: inamicul nu va rămâne nepedepsit, dacă va continua (să atace, n.r.)” – a subliniat oficialul. Totodată, Danilov a comentat o declaraţie a președintelui Volodimir Zelenski privind pregătirea armatei pentru posibile atacuri rusești asupra sistemului energetic ucrainean și a confirmat că astfel de atacuri ostile nu vor rămâne nepedepsite. “Trebuie să răspundem la orice. Mai mult decât atât, răspunsul nostru va fi foarte puternic. Când îl veți vedea, veți înțelege despre ce este vorba” – a subliniat Oleksi Danilov. Amintim că, pe 25 octombrie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că Ucraina se pregăteşte pentru eventuale atacuri ale Federației Ruse asupra instalațiilor energetice și pentru a putea răspunde pe măsură în cazul unor astfel de situaţii. Șeful statului a subliniat în mesajul său video că, anul acesta, Ucraina nu numai că se va apăra, ci și va răspunde, iar “inamicul știe bine acest lucru”. Recent, ministrul energiei al Ucrainei, Herman Halușcenko, a declarat că, în cazul unor atacuri ale ocupanților ruși asupra instalațiilor energetice ucrainene în perioada toamnă-iarnă, autorităţile ar putea recurge la întreruperi de curent. Cu toate acestea, a subliniat oficialul, astfel de “pene de curent” nu vor dura mult.

UPDATE 26 octombrie, ora 09.50: Armata Rusiei a ucis 509 copii ucraineni, de la începutul războiului (Biroul Procurorului General al Ucrainei)

Biroul Procurorului General al Ucrainei raportează, joi, că 509 copii ucraineni au fost ucişi ca urmare a agresiunii ruse, de la începutul invaziei la scară largă, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. Alţi 1.139 de copii au fost răniţi în timpul bombardamentelor. “Cel puţin 1.648 de copii au fost răniți în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă declanşate de Federația Rusă. Potrivit datelor existente la data de 26 octombrie, 509 copii au murit și peste 1.139 au fost răniți” – se arată în mesaj. De asemenea, 13 copii ucraineni au fost victime ale agresiunii sexuale din partea militarilor ruşi. Parchetul General ucrainean mai aminteşte că 1.935 de copii sunt consideraţi dispăruţi, iar 19.546 au fost deportaţi de ruşi sau strămutaţi forţat în teritoriile ocupate. 19.703 copii au fost găsiţi de autorităţi, iar alţi 356 au fost recuperaţi din teritoriile controlate de ruşi sau de pe teritoriul Rusiei.

UPDATE 26 octombrie, ora 09.40: Rusia își testează capacitatea de reacție nucleară: Lansări de rachete din aer, de pe mare și de la sol

Continuarea aici.

UPDATE 26 octombrie, ora 09.10: Ucraina are informații că Rusia se retrage ‘treptat’ din Crimeea. Moment de cotitură pe frontul european

Continuarea aici.

UPDATE 26 octombrie, ora 08:40: Rusia și-a activat aviația în zona coridorului cerealelor (Natalia Humeniuk)

Rusia și-a activat aviația tactică în zona rutei comerciale maritime din Marea Neagră – a declarat, miercuri, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional “Sud” din Ucraina, Natalia Humeniuk, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. “Timp de câteva zile, avioanele rusești nu erau observate în apropierea zonei rutelor de transport maritim. Cu toate acestea, astăzi (25 octombrie – n.r.) s-au activat și au lansat patru dispozitive explozive”, a afirmat Humeniuk. Totodată, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional “Sud” a menționat că Ucraina continuă să asigure securitatea coridorului umanitar, care este folosit de nave din diferite țări ale lumii. Potrivit Nataliei Humeniuk, acțiunile Rusiei indică faptul că aceasta încearcă să discrediteze Forțele de Apărare ale Ucrainei, precum și să împiedice circulația navelor.

UPDATE 26 octombrie, ora 08:30: Negocieri între miniştrii apărării din Ucraina şi Danemarca pe tema furnizării de avioane F-16

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a discutat, miercuri, cu omologul său danez, Troels Lund Poulsen, despre procesul de accelerare a transferului avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. “Îi mulțumesc ministrului apărării al Regatului Danemarcei, Troels Lund Poulsen, pentru negocierile fructuoase și constructive și pentru o conversație sinceră la Kiev. Chestiunea cheie – accelerarea transferului avioanelor de luptă F-16 în Ucraina”, a scris Umerov pe Facebook. Cei doi miniștri au discutat, de asemenea, despre deminarea teritoriilor eliberate, pregătirea profesională a militarilor ucraineni, cooperarea privind implementarea IT în armata ucraineană și acordarea de asistență suplimentară

UPDATE 26 octombrie, ora 08:20: Ucraina va produce lunar zeci de mii de drone (Oleksandr Kamișin)

Ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamişin, a anunţat că, până la sfârşitul anului, Ucraina va produce lunar zeci de mii de drone, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. “În ceea ce privește dronele, deja producem câteva mii. Până la sfârșitul anului, vor fi zeci de mii pe lună. Aceasta este sfera care crește chiar mai repede decât muniția și armele de luptă”, a afirmat Kamișin, miercuri, la Forumul NATO-Industry de la Stockholm. Ministrul a adăugat că producția de proiectile a crescut semnificativ în Ucraina, dar Kievul, la fel ca până acum, se bazează în principal pe aprovizionarea din partea partenerilor. “În ceea ce privește capacitățile industriei interne de apărare, creștem semnificativ. Dacă vorbim, de exemplu, despre proiectile, acum, producem mult mai mult decât tot anul trecut. Dar, în orice caz, este destul de departe de ceea ce avem nevoie” – a subliniat ministrul industriilor strategice din Ucraina.

UPDATE 26 octombrie, ora 08.10: Armata rusă a bombardat orașul Herson de pe malul stâng al Niprului (Roman Mrociko)

Şeful administrației militare din Herson, Roman Mrociko, a anunţat, miercuri seară, că forțele ruse au bombardat centrul regional, lansând atacuri de pe malul stâng al Niprului, din zona ocupată temporar de ruşi, informează RADOR RADIO ROMÂNIA. “Spre seară, armata rusă a bombardat Hersonul de pe malul stâng, ocupat temporar. Lovituri au fost înregistrate în zonele rezidențiale ale cartierului Dnipro. O casă privată a fost avariată. Nimeni nu a fost rănit” – a scris Mrociko pe Telegram.

UPDATE 26 octombrie, ora 07.15: Rusia pare un sac fără fund în privința resursei umane: Medvedev anunță sute de mii de ‘înrolări’

Circa 385.000 de persoane s-au înrolat în armata rusă în 2023, iar Moscova intenţionează, în plin conflict din Ucraina, să continue recrutarea şi în 2024, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, spunând că este responsabil de această chestiune, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Potrivit Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie până la 25 octombrie anul acesta (…) aproape 385.000 de persoane s-au înrolat”, a spus Medvedev în cadrul unei reuniuni.

Este vorba despre 305.000 de persoane care au semnat un contract direct cu Ministerul Apărării şi de 80.000 de “voluntari”, un termen folosit în general pentru cei care luptă în rândurile unor grupări paramilitare precum Wagner, a mai spus el.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 26 octombrie, ora 05.10: Volodimir Zelenski cere ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie înăsprite – Video

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie înăsprite.”Fiecare lovitură rusească, în special unele atât de îndrăzneţe ca acelea care vizează centrale nucleare şi alte facilităţi critice, reprezintă un argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă”, afirmă el, potrivit news.ro.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că în oraşul Slavuta din regiunea Hmelnîţki continuă evaluarea pagubelor provocate de explozia dronelor ruseşti.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 octombrie, ora 05.10: De ce se teme Vladimir Putin? – Duma aprobă o lege care restricţionează accesul mass-media la alegerile prezidenţiale

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară) a adoptat miercuri o lege care restrânge accesul mass-media la alegerile prezidenţiale din martie 2024, la care se aşteaptă ca actualul preşedinte rus Vladimir Putin să candideze pentru un nou mandat, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Conform noii legi, la reuniunile comisiilor electorale vor putea fi acreditaţi doar jurnaliştii care au contracte de muncă cu instituţiile de presă corespunzătoare, ceea ce îi exclude pe liber profesionişti şi pe reporterii independenţi.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 octombrie, ora 04.40: Ciocu mai mic! Rusia anunță că mai negociază cu SUA privind testele nucleare doar dacă americanii nu mai sunt ostili

Rusia a indicat miercuri că nu va discuta cu americanii despre controlul armelor nucleare decât atunci când SUA vor înceta să fie ostile în această privinţă la adresa Moscovei, relatează AFP. Acordul New Start, ultimul tratat bilateral ruso-american privind controlul armamentului nuclear, expiră în 2026, iar viitorul său este sub semnul întrebării.

Moscova este totodată pe cale să renunţe la angajamentul său legal de a nu testa bombe atomice, notează France Presse, conform Agerpres.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 octombrie, ora 02.40: Rușii învață să se apere de armele americane – Trupele Moscovei ar fi doborât rachete ATACMS

Rusia a anunţat miercuri că sistemele sale de apărare antiaeriană au doborât pentru prima oară două rachete americane cu rază lungă de acţiune ATACMS, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax, potrivit Agerpres.

“Două rachete tactice ATACMS produse de SUA au fost interceptate în cursul zilei trecute” (marţi), a declarat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic, publicat pe Telegram.

În plus, potrivit comunicatului instituţiei de apărare de la Moscova, sistemele antiaeriene ruse au doborât o rachetă antiaeriană S-200 modificată pentru a ataca ţinte la sol, două rachete HIMARS şi două rachete antiradar HARM.

Continuarea aici

content-imagesursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *