Avertisment dur lansat de președintele PE: ‘Putin a înarmat informația, energia, alimentele, în încercarea de a zdrobi rezistența ucraineană’
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit în cadrul Forumului liderilor mondiali, despre problemele pe care le are UE în aceste momente.
„Permiteți-mi să spun cât de onorată sunt să mă aflu aici, să fiu invitată la una dintre cele mai mari universități din lume, pentru a vă vorbi despre leadership. Despre cum lumea are nevoie ca Europa și Statele Unite să continue să facă un pas înainte. Despre cum conducerea este mai mult despre oameni – despre voi – decât despre instituții. Și despre cum realitățile geopolitice cu care ne confruntăm acum înseamnă că suntem chemați să trasăm o cale către un viitor care este mai nesigur decât era acum câțiva ani.
Sunt cel mai tânăr președinte al Parlamentului European din toate timpurile. Fac parte din generația care stătea în poala părinților mei când a căzut Zidul Berlinului, care a urmărit Piața Tiananmen pe ecranele televizoarelor, care își amintește doar de prăbușirea URSS și de bucuria nestăvilită a milioane de europeni, în sfârșit liberi după o jumătate de secol să își hotărască singuri destinele – care au cules toate beneficiile victoriei democrației liberale într-o lume nouă.
În Europa și în SUA, generația mea este ultima care își amintește de o lume în care democrația liberală nu era un dat. Am crezut că modul nostru a câștigat – și că victoria noastră va dura pentru totdeauna. Am crezut că felul nostru de a fi va defini noua ordine mondială. Când blocurile lumii au fost desființate, am crezut că democrația, libertatea, statul de drept, cooperarea vor anunța o nouă eră a comerțului global, a drepturilor și libertăților individuale.
Am crezut că putem depăși orice amenințare la adresa modului nostru de viață.
Poate că am devenit un pic prea mulțumiți, prea confortabili
Anul trecut am înțeles, în cel mai brutal mod, cât de dureros de adevărat era acest lucru. Când tancurile rusești au intrat în Ucraina independentă și suverană, jefuind, violând, ucigând. Lumea s-a schimbat. Pentru totdeauna.
Am înțeles în acea zi credincioasă că trebuie să conducem în această lume nouă. Statele Unite și Europa au multe defecte, multe lucruri care trebuie îmbunătățite, dar, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, ele reprezintă un simbol durabil al modului nostru de viață – un bastion al libertății și al libertății, iar dacă noi nu ne îndeplinim datoria moștenită de a conduce, atunci altcineva, cu un set de valori foarte diferit de al nostru, o va face.
Aceasta este o responsabilitate care cântărește foarte mult. Am luat și trebuie să continuăm să luăm deciziile care sunt necesare. Decizii dificile. Decizii precum deschiderea ușilor și a piețelor noastre pentru țări precum Ucraina și Moldova sau țările din Balcanii de Vest. Decizii precum furnizarea de arme Ucrainei.
Cu puțin peste douăzeci de ani în urmă, a existat o discuție uriașă în Europa cu privire la posibilitatea ca zece țări să adere la Uniunea Europeană. Eram încă un student, studiam toate detaliile politicii, dar credeam cu tărie în puterea de transformare a Europei. Nu a fost niciodată vorba despre crearea tuturor în același chip. Mai degrabă a fost o credință fundamentală că în unitate, chiar și mai ales în toată diversitatea noastră, există putere. A fost vorba despre securitatea noastră, despre oportunități și despre confortul apartenenței. Pentru noi, a însemnat totul.
Acesta este spiritul care ne ghidează perspectiva noastră de astăzi. Chiar și cu toate imperfecțiunile noastre, există încă atât de mulți oameni din întreaga lume care trăiesc sub jugul opresiunii și pentru care Uniunea Europeană nu și-a pierdut strălucirea. Pentru care Statele Unite vor fi întotdeauna un aliat natural.
Nisipurile geopolitice sunt în schimbare.
Avem tancurile lui Putin asupra Ucrainei independente și suverane; Lukașenko persecută, întemnițează și torturează oameni pentru convingerile lor democratice; China, care s-a ridicat cu un sistem de valori diferit de al nostru; India în ascensiune; Afganistanul se prăbușește din nou în dezordine; Iranul agită Orientul Mijlociu și sprijină Rusia; Africa Centrală și de Est în fierbere; iar America de Sud se confruntă cu provocări economice noi și vechi.
UE și SUA sunt două dintre cele mai puternice blocuri economice de pe planetă. Relația noastră transatlantică este o arteră vitală a economiei globale. Dar adevărata noastră forță constă în ceva mult mai profund decât atât. Avem un vis comun. Împărtășim valori comune.
Lumea nu poate prospera pe baza dezechilibrelor. Trebuie să construim o alianță democratică globală de parteneri și prieteni de încredere.
Aceeași responsabilitate pe care am simțit-o și pe care am îndeplinit-o atunci când am fost chemați să fim alături de Ucraina. Ne-am asortat retorica, cu acțiuni, cu sprijin real și tangibil. Împreună am adoptat sancțiuni dure care au redus veniturile din petrol și gaze ale Rusiei cu aproape 50%. Și continuă să scadă. Am demonstrat că putem reacționa și ne putem adapta sub o presiune imensă. Că modul nostru de viață și modul nostru de a face lucrurile funcționează, că valorile noastre contează, că merită.
Aceste relații și principii au rezistat testului timpului, doar dacă vom continua să lucrăm împreună, să conducem împreună, dacă vrem să depășim testele de astăzi. Prea mulți dintre oamenii noștri încă se luptă să se descurce, prea multe femei încă se confruntă cu cele mai groase plafoane de sticlă, prea mulți dintre tinerii noștri încă se confruntă cu un viitor complet incert. Schimbările climatice continuă să aibă un impact devastator asupra vieților, mijloacelor de subzistență și mediului nostru. Revoluția digitală se dezvoltă mai repede decât suntem capabili să o reglementăm în mod responsabil. Trebuie să continuăm să menținem preocupările oamenilor noștri în centrul tuturor acțiunilor noastre.
Următorii noștri pași vor fi definiți în funcție de capacitatea noastră de a rămâne competitivi.
Cum putem crea locuri de muncă și un viitor cu demnitate. Cum putem lupta împotriva inflației care distruge valoarea activelor fără a face imposibilă cumpărarea unei case de către tineri. Cum ne putem asigura că tranziția digitală facilitează inovarea companiilor noastre. Una în care, sigur, s-ar putea să dai greș. Dar una care să vă permită să vă ridicați din nou mai ușor.
În Uniunea Europeană, am început să punem bazele. Să luăm, de exemplu, Legea privind cipurile, Legea privind serviciile digitale și Legea privind piețele digitale. În prezent, lucrăm la prima lege cuprinzătoare din lume privind inteligența artificială, favorabilă inovării. În toate aceste acte legislative revoluționare, am reușit să găsim un echilibru între inovare și prosperitatea întreprinderilor, menținând siguranța online a oamenilor și stabilind standarde pe care restul lumii le va urma în mod inevitabil.
Nu a fost ușor. Uniunea Europeană, spre deosebire de Statele Unite, este compusă din douăzeci și șapte de țări suverane, fiecare cu cadre de reglementare, constituții, limbi și interese diferite, care nu se aliniază întotdeauna în mod necesar. Dar tocmai în cadrul acestui punct de topire a ideilor putem găsi cele mai bune soluții care să funcționeze pentru toți.
Bineînțeles, investițiile necesită finanțare – finanțare publică. Cum ne creștem economiile – și cum ne plătim datoriile – cum ne asigurăm că avem capacitatea și lichiditățile necesare pentru a finanța soluțiile care ni se cer? Răspunsul este o creștere economică reală, durabilă.
Întotdeauna am văzut tranziția ecologică ca parte integrantă a acestei strategii de creștere durabilă. Nu este doar o obligație, ci și o investiție în economiile noastre. Dar, pentru ca aceasta să funcționeze, trebuie să plaseze omul în centrul ei. Trebuie să fie centrată pe om, trebuie să ofere stimulente reale și plase de siguranță pentru industrie și trebuie să fie suficient de ambițioasă pentru a aborda urgența climatică reală în care ne aflăm. Trebuie să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris. Dar trebuie, de asemenea, să funcționeze pentru oameni.
Schimbările climatice
Când vine vorba de abordarea schimbărilor climatice, trebuie să ne îndepărtăm de un mod binar de gândire. Putem fi continentele cele mai ambițioase din punct de vedere climatic și, în același timp, putem să ne propunem să fim și cele mai competitive, inovatoare și favorabile afacerilor. Dar singura modalitate de a face acest lucru… este să continuăm să vorbim cu oamenii – și mai mult decât să vorbim – să ascultăm. În acest fel evităm ca oamenii să se retragă în marginile politice, care oferă răspunsuri ușoare la întrebări foarte dificile. Depinde de noi să fim promotorii unei revoluții a tehnologiilor curate și sunt convins că putem face acest lucru într-un mod care să nu lase pe nimeni în urmă.
De fapt, în Uniunea Europeană am făcut deja progrese semnificative. Am pus în aplicare o reformă amplă a sistemului nostru de comercializare a certificatelor de emisii, care este o soluție bazată pe piață care stimulează companiile să își limiteze emisiile prin stabilirea unui preț pentru carbon. De asemenea, am stabilit o taxă la frontiera carbonului pentru a crea condiții de concurență echitabile pentru companiile noastre și am convenit să creăm un Fond social pentru climă care va ajuta atât companiile, cât și gospodăriile să își limiteze emisiile.
Aceste eforturi dau deja roade. Începând de anul trecut, am înregistrat creșteri bune ale instalărilor de energie solară și eoliană în Europa – 47% energie solară și 30% energie eoliană, mai exact. În ciuda problemelor cu lanțurile de aprovizionare după o pandemie devastatoare și a condițiilor economice dificile, Europa este pe drumul cel bun pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
Permiteți-mi să mă refer puțin la apărare.
Conceptul de securitate, dacă am învățat ceva în ultimul an și jumătate, necesită o nouă percepție. Nu mai este vorba doar de mijloace convenționale de război.Putin a înarmat informația, energia, alimentele, chiar și oamenii, în încercarea de a zdrobi rezistența ucraineană și de a slăbi sprijinul Occidentului. A sosit momentul ca Uniunea Europeană și NATO să consolideze pilonii cooperării lor. Este vorba despre susținerea păcii, o pace reală cu libertate. Este vorba despre protejarea poporului nostru. Este vorba despre apărarea valorilor noastre.
Un apel către dumneavoastră. Am venit astăzi aici pentru a vă invita să conduceți. Să simțiți acest sentiment de urgență. Rabinul Jonathan Sacks a scris odată: “Nu toți avem putere. Dar cu toții avem influență, fie că o căutăm sau nu… Există o conducere tăcută a influenței care nu caută puterea, dar care schimbă vieți. În vremuri grele, avem nevoie de ea mai mult ca niciodată.”
Lumea are nevoie de ceea ce voi, studenții, aveți de oferit. Cunoștințele voastre, abilitățile voastre, energia voastră, curajul vostru, spiritul vostru de lider. Va trebui să fiți pregătiți să întâlniți, așa cum am făcut-o și eu, câțiva cinici pe parcurs. Dar fiecare generație a fost subestimată până când și-a dovedit valoarea în fața lumii.
Fie că este vorba de politică, de domeniul medical, de știință, de tehnologie, de mediul academic, cred din toată inima în potențialul vostru infinit de a contribui la a face lumea noastră un pic mai bună, un pic mai sigură și un pic mai egală. Pentru a aduce lumea noastră un pic mai aproape de cum ar trebui să fie.
Prieteni, a sosit timpul să conducem și nu putem fi găsiți deficitari”, a spus președintele Parlamentului European în discurs.
Sursa:stiripesurse