Întâlnirea unei familii cu bebelușul ei este un moment pe cât de emoționant, pe atât de dificil, mai ales în cazul în care micuțul se grăbește să își cunoască părinții mai devreme. Un copil care vine pe lume înainte de 37 de săptămâni de sarcină este un bebeluș născut prematur, iar această etapă din viața nou-născutului, dar și a părințiilor, necesită atenție specială.

Un copil născut prematur nu este încă dezvoltat complet, fiind mult mai vulnerabil în fața unor posibile complicații. Pentru a se adapta la viața extrauterină, dar și pentru o dezvoltare completă și armonioasă, este foarte important ca bebelușul să fie adus pe lume într-o maternitate modernă, dotată cu Secție de Terapie Intensivă Neonatală special creată pentru nevoile unui prematur, cu echipamente moderne pentru stabilizarea, tratarea și monitorizarea nou-născutului prematur.
Există mai multe tipuri de prematuritate, însă vârsta de gestație mică la care copilul vine pe lume predispune la apariția complicațiilor și a problemelor de adaptare ale bebelușului.

Printre cele mai des întâlnite probleme cu care se pot confrunta prematurii ține de adaptarea digestivă. Din acest motiv, bebelușul va fi hrănit artificial printr-o perfuzie până când va ajunge la o greutate optimă. Copiii născuți prematur au, de obicei, o greutate foarte mică, uneori mai mică de un kilogram, ceea ce înseamnă că nu au un strat adipos bine dezvoltat, care să le regleze în mod automat temperatura corpului. În funcție de complexitatea cazului, micuțul va sta o perioadă la un incubator, pentru că acesta asigură un mediu asemănător celui din viața intrauterină.

De asemenea, plămânii bebelușilor prematuri nu sunt suficient de dezvoltați pentru mediul extrauterin. De aceea, fiind incapabili să respire singuri, aceștia vor avea nevoie de suport respirator.

Copiii născuți la Maternitatea SANADOR beneficiază de cele mai bune îngrijiri încă din primele secunde de viață. În cazul unui bebeluș născut înainte de termen, medicii vor efectua o serie complexă de teste. Printre cele mai importante verificări se numără ecografia (abdominală, cardiacă și transfontanelară), analizele de sânge, examenul oftalmologic și testarea auzului. În funcție de rezultatul acestora, o echipă medicală multidisciplinară, formată din neonatolog, oftalmolog, neurolog pediatru și cardiolog pediatru, va decide un plan de îngrijire personalizat pentru fiecare copil, în funcție de starea lui și de factorii de risc. De aceea, unii bebeluși vor rămâne internați doar câteva zile, în timp ce alții pot avea nevoie de câteva luni de îngrijire intensivă.

Secția de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Clinic SANADOR este dotată cu incubatoare moderne, ventilatoare performante pentru toate tipurile de ventilație și aparate de monitorizare cu specific neonatal, inclusiv cu unitate de reanimare neonatală, în cazul în care copiii născuți cu un scor Apgar foarte mic au nevoie.

Medicii neonatologi de la SANADOR au o vastă experiență în îngrijirea nou-născutului prematur și înțeleg fiecare nevoie a copilului. Ei sunt pregătiți să intervină în orice moment în care viața micuțului este pusă în pericol. Copiii născuți prematur sunt niște mici eroi, care, din momentul în care vin pe lume, trec prin diferite situații limită, însă suportul oferit de medici și familie îi ajută să ajungă mari.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *