Este greu de crezut, dar cercetătorii de la o universitate din Texas au descoperit că muștele moarte ar putea fi transformate în plastic biodegradabil. Această inovație este valoroasă având în vedere dificultatea în găsirea surselor noi de polimeri biodegradabili, scrie The Guardian.

„Vreme de 20 de ani, echipa mea a dezvoltat metode pentru a transforma materiale naturale, cum ar fi glucoza obținută din trestia de zahăr sau din copaci, în materiale biodegradabile, adică polimeri digestibili care nu rezistă în timp în mediu. Însă acele produse naturale provin de la resurse care sunt, de asemenea, folosite pentru alimente, combustibil, construcții sau pentru transporturi”, a explicat coordonatorul studiului, Karen Wooley.

Chitina, o polizaharidă esențială, este prezentă în carcasele de muște

În aceste condiții, unul între experți a sugerat să fie folosite resturile de la fermele de muște „soldat” negre. Larvele acestor muște conțin proteine și alte substanțe nutritive, proprietăți pentru care ele sunt crescute pentru a hrăni animalele. Asta înseamnă că muștele adult sunt mai puțin folositoare, iar după ce mor (durata lor de viață este extrem de scrută), proprietarii le aruncă.
Wooley și echipa a încercat să folosească carcasele de muște moarte pentru a produce materiale utile din aceste deșeuri. Cercetătorii au descoperit că chitina, o polizaharidă asemănătoare cu celuloza, reprezintă o componentă importantă pentru obiectivul lor, deoarece ea formează și întărește exoscheletul insectelor sau al crustaceelor.

Creveți și crabii sunt deja folosiți pentru extracția de chitină. Se pare că pudra de chitină provenită de la muștele soldat este mai pură decât cea obținută de la crustacee. Acest lucru înseamnă că pudra din muște nu declanșează alergiile la fructe de mare.

Hidrogelul capabil să absoarbă apă poate oferi soluții pentru problemele de inundații și secetă

Astfel, experții au creat un hidrogel care poate absorbi de 47 de ori greutatea lor în apă într-un singuri minut. Produsul rezultat poate reține apa din culturile agricole atunci când sunt inundații, ca ulterior, acest hidrogel să fie eliberat treptat în timpul secetelor.

„Aici, în Texas, noi suntem constant într-o situație de secetă sau de inundații. Așa că am încercat să mă gândesc cum putem formula un hidrogen care absoarbe foarte multă apă, astfel încât să rezolvăm această problemă”, a mai explicat Karen Wooley.

De asemenea, oamenii de știință speră ca, în curând, din resturile de muște moartă să creeze policarbonați sau poliuretan care, de obicei, sunt produși din petrochimice.

sursa:stiripesurse

 

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *