Elena a suferit un accident vascular cerebral (AVC) și a căzut într-o secundă, fără să se mai poată mișca. A fost stabilizată într-un spital din Vaslui și i s-a recomandat recuperare medicală de specialitate.

”Când am venit aici, mâna și piciorul stângi erau inerte, nu suportam nicio atingere, mă dureau extrem de tare. Acum pot să mișc mâna, pot să mișc și piciorul, pot să fac exerciții de recuperare. La o lună și zece zile după ce m-am internat în Spitalul Sfântul Sava, am putut să fac primii pași. Am fost cea mai fericită în ziua aceea: am plâns de bucurie. Au plâns și copiii, pentru că nu credeam că voi mai putea merge vreodată” – Elena Șulete, pacientă Spitalul de Recuperare Medicală Sfântul Sava, din Pantelimon, Ilfov.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune gravă, mai des întâlnită în rândul vârstnicilor, dar a cărui incidență este în creștere și în rândul tinerilor, după cum arată statisticile din ultimii ani. Un studiu publicat în 2020, arată că 10 – 15% dintre cei care suferă AVC au vârste între 18 și 50 de ani, mulți fiind chiar foarte tineri.

content-image

Pacienții care supraviețuiesc unui AVC, nu se pot descurca singuri, având paralizii ale membrelor, nu mai pot vorbi, nu pot înghiți, nu-și mai pot controla ochii etc.

În timpul unui accident vascular cerebral, o parte din celulele nervoase sunt distruse, din cauza inundării cu sânge a unei porțiuni a creierului, astfel devenind imposibilă alimentarea lor cu oxigen. Când mor celulele nervoase care ”știau” ce comenzi să dea organismului, creierul trebuie să reînvețe  anumite comenzi. Altfel spus, pacientul trebuie să învețe de la zero mersul, vorbitul, privitul, glutiția etc.

Recuperare după AVC

Dacă recuperarea medicală după AVC începe cât mai repede după intervenția chirurgicală, cresc mult șansele ca pacientul să-și poată relua viața, treptat, fără sprijin din partea unei alte persoane, ceea ce, în cazul celor care suferă paralizii, este deosebit de important.

În țara noastră, spitalele sau secțiile de neurochirurgie nu dețin și echipamente inovative de recuperare medicală pasivă a pacienților. Din această cauză, se pierde timp prețios în restabilirea pacienților.

content-image

La Spitalul Sfântul Sava, recuperarea medicală începe chiar din secția ATI

După modelul marilor clinici din străinătate, Spitalul Sfântul Savas-a dotat cu echipamente de recuperare medicală inovative, care nu se regăsesc în alte spitale românești. Aceste echipamente pot fi aduse la patul bolnavului, chiar din secția ATI, adică la câteva ore după operație, iar recuperarea medicală pasivă începe foarte repede după intervenția chirurgicală cerebrală.

Spitalul Sfântul Sava, din Pantelimon, Ilfov, specializat în recuperare medicală și îngrijiri paliative, are o secție de monitorizare a funcțiilor vitale în regim de terapie intensivă, cu 18 paturi dotate cu monitoare ATI și instalație de oxigen, în care poate fi începută recuperarea medicală timpurie. În această secție, se continuă tratamentul și monitorizarea funcțiilor vitale într-un mod similar cu secția ATI din spitalul de neurochirurgie unde pacientul a fost operat, dar este dublat de recuperare medicală pasivă.

Chiar la patul pacientului, echipamentele medicale care funcționează prin impulsuri electrice și care nu supun pacientul la niciun fel de efort, stimulează creierul acestuia să dea comenzi membrelor care au fost afectate în urma AVC. Astfel, pacientul începe să fie recuperat chiar înainte de a conștientiza ce mișcări trebuie să facă, pentru a reînvăța creierul să dea comenzi funcționale. Când pacientul este apt pentru a începe kinetoterapiași fizioterapia la sală, recuperarea medicală este intensificată prin masaj terapeutic, exerciții fizice, logopedie, psihologie, terapii specifice de recuperare medicală, a căror intensitate și frecvență este stabilită de specialiști.

Spitalul Sfântul Sava înregistrează cele mai bune rezultate dovedite în recuperare medicală din România.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

 

Sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *