Inteligența artificială este, dintr-o dată, peste tot. Suntem inundați de idei despre cum putem utiliza inteligența artificială în mod productiv, de la agricultură la schimbările climatice, de la inginerie la construcția de software. În egală măsură, există o mulțime de avertismente cu privire la utilizarea inteligenței artificiale pentru a controla societățile, a manipula economiile, a învinge adversarii comerciali și, în general, pentru a îndeplini viziunile lui Arthur C. Clarke privind mașinile care domină omul în „2001: Odiseea spațială”.

Cu toate acestea, până în prezent, s-a scris relativ puțin despre implicațiile IA asupra războiului și geopoliticii. În bine și în rău, aceste arene se pretează, de asemenea, la o varietate de moduri în care noile tehnologii pot sparge brusc paradigmele.  

Gândiți-vă la Agincourt din 1415, o bătălie medievală în care floarea nobilimii franceze, care purta o tehnologie cheie a acelei epoci, armura de plăci, a fost măcelărită de la mare distanță printr-o tehnologie emergentă, arcașii englezi conduși de regele Henric al V-lea. Tehnologia militară din submarine, radare, sonare, arme nucleare poate schimba echilibrul global într-o clipă. 

Se poate ajunge la un punct culminant pentru tehnologiile IA 

Un bun punct de comparație ar putea fi apariția armelor nucleare, când cel mai experimentat războinic al epocii sale, generalul Douglas MacArthur, a văzut bombele atomice folosite asupra Japoniei și a spus pur și simplu că „războiul s-a schimbat pentru totdeauna”. Cu toate acestea, luptele corp la corp din Ucraina, forțele rusești săpate în tranșeele lor extinse în așteptarea promisei ofensive ucrainene de vară și interminabilele dueluri de artilerie dintre cele două tabere, toate acestea par atât de secolul al XIX-lea. 

Care sunt modalitățile în care tehnologiile IA pot schimba războiul și lumea? În primul rând, IA va fi un instrument puternic pentru factorii de decizie de pe câmpul de luptă, la orice nivel. Un exemplu semnificativ ar fi momentul în care Vincennes, un crucișător Aegis al Marinei americane, a doborât din greșeală un avion comercial iranian în 1988. Ofițerul de acțiune tactică din centrul de informații de luptă a evaluat incorect un avion militar iranian ostil. Aproape 300 de civili au plătit cu viața. 

De ce este capabilă IA în război?

Dacă ar fi fost disponibil un consilier de inteligență artificială, capabil să sintetizeze milioane de puncte de date și să compare imaginea radarului cu un număr infinit de scenarii similare, acesta ar fi identificat aproape sigur un avion civil. Inteligența artificială ar putea reduce în mod dramatic omorurile din cauza „daunelor colaterale”. 

De asemenea, IA ar putea furniza instantaneu informații strategice extrem de detaliate privind țintirea, oferind unui factor de decizie o foaie de parcurs pentru a utiliza arme de precizie în punctele cele mai vulnerabile ale lanțului logistic al inamicului. În campania din Libia din 2011, NATO s-a luptat atât cu evitarea daunelor colaterale, cât și cu selectarea țintelor mai puțin optime – capacități pe care AI le-ar fi putut oferi cu ușurință. 

O altă capacitate crucială a IA este abilitatea de a controla roiuri masive de drone în formații de atac sincronizate, la fel cum păsările se adună pentru a speria prădătorii. Acest tip de murmur mecanic poate fi dirijat cu rezultate mortale de drone de unică folosință, cu costuri reduse, care umplu apărarea aeriană. Folosirea IA pentru a dirija dronele în Ucraina, de exemplu, ar putea permite guvernului de la Kiev să epuizeze și mai mult rezerva tot mai mică de blindate a Rusiei și, de asemenea, să determine forțele sale să irosească rachete critice de apărare aeriană. 

IA ar putea fi un instrument puternic în războiul psihologic și de informare 

Crearea de deepfakes – de exemplu, videoclipuri care pretind că arată anumite efecte de luptă – ar putea provoca reacții eronate din partea forțelor inamice. Luați în considerare imaginea cu Pentagonul în flăcări care a speriat piețele săptămâna trecută, deoarece a devenit virală în întreaga lume. Ucraina ar putea accentua sentimentul rușilor de război eșuat printr-un val de imagini false generate de AI, povești false și operațiuni din umbră. 

IA va fi foarte utilă în activitățile defensive și de back office în război. Logistica, așa cum am văzut în invazia rusă din Ucraina, poate fi un călcâi al lui Ahile al armatelor. Cu ajutorul AI care analizează modelele de întreținere, sugerează întreținerea preventivă, descâlcește lanțurile de aprovizionare de luptă și oferă sfaturi logistice minut cu minut, comandanții vor avea un avantaj profund față de adversarii care au rămas în urmă în cursa pentru dezvoltarea și implementarea acestor instrumente. 

Impactul final

În cele din urmă, abilitatea de a utiliza inteligența artificială pentru a efectua atacuri cibernetice poate fi cel mai periculos atribut al acesteia. Pe măsură ce armatele continuă să desfășoare operațiuni de luptă, logistică, țintire, informații și toate celelalte aspecte ale războiului modern având ca coloană vertebrală internetul, capacitatea de a pătrunde în rețelele cibernetice ale adversarului va fi crucială. În special datorită progreselor în domeniul calculului cuantic, sistemele superioare de inteligență artificială vor permite stăpânirea generală a câmpului de luptă cibernetic, potrivit Japan Times.

Chiar dacă luăm în considerare beneficiile imense ale IA pentru societățile noastre, trebuie să avem o înțelegere clară a cât de profund va fi impactul asupra desfășurării războiului. Un motiv în plus pentru ca Pentagonul să continue să își perfecționeze înțelegerea și implementarea AI în campania din Ucraina, care va avea beneficii pentru decenii de acum încolo.
sursa: infofinanciar.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *