Federaţia „Solidaritatea Sanitară” avertizează public Guvernul că introducerea impozităriiprogresive va afecta în mod negativ dorinţa medicilor de a participa la efectuarea gărzilor din afara normei de bază, consecinţa directă fiind punerea în pericol a asigurării acestui serviciu public, conform news.ro.

„Analizând modelele vehiculate până acum în spaţiul public privind modificarea sistemului de impozitare, am constatat că veniturile din cadrul celui de-al doilea contract individual de muncă al medicilor, cel aferent gărzilor suplimentare normei de bază, ar fi principalele afectate. Mai mult decât atât, în ipoteza în care vor exista diferenţe mari între efectele pragurilor de impozitare, poate fi luat în considerare chiar riscul pierderii totale a veniturilor din contractul individual de muncă aferent gărzilor suplimentare normei de bază. O astfel de măsură ar interveni pe fondul unei nemulţumiri justificate preexistente a medicilor faţă de nivelul plăţilor acordat pentru gărzile suplimentare normei de bază. În acest sens, poate fi reţinut că în anul 2023 intervine scadenţa privind onorarea obligaţiei legale de plată a gărzilor cu tariful orar al normei de bază”, potrivit comunicatului de presă al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Sursa citată precizează că şi proiectul noii legi a salarizării a fost construit, ţinând cont de această aşteptare legitimă a medicilor.

Ce vor medicii

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” reaminteşte că în discuţie este situaţia unor profesionişti care înţeleg să muncească mai mult decât o normă (în cadrul mai multor contracte individuale de muncă), prin aceste eforturi asigurând totodată un serviciu public esenţial.

„Aşteptarea lor la un câştig suplimentar echitabil pentru acest efort suplimentar este una legitimă, încălcarea ei generând în mod firesc consecinţe ce pot merge până la refuzul efectuării gărzilor suplimentare normei de bază. Pentru o corectă înţelegere a situaţiei de către publicul larg, este important de reţinut seria intervenţiilor pozitive anterioare, care au determinat creşterea numărului de medici care efectuează gărzi, efectele acestora riscând acum să fie anulate prin intervenţiile Guvernului”, potrivit sursei menţionate.

În acest sens, analiza datelor oficiale (prezentate în anexa la prezentul comunicat) demonstrează eficienţa unor măsuri de politică publică solicitate şi determinate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, acestea având drept rezultat direct distribuirea mai echitabilă a poverii aferente gărzilor din afara normei de bază şi creşterea gradului de echitate al plăţii gărzilor suplimentare normei de bază.

Schimbare

Sursa amintită mai spune că punctul de cotitură l-a constituit modificarea regimului gărzilor în anul 2016, realizată la solicitarea şi în urma acţiunilor de protest coordonate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Efectele vorbesc de la sine despre eficienţa acestor măsuri:

„- Dacă în anul 2013 gărzile din spitalele publice erau desfăşurate de 31% dintre medicii angajaţi, la ora actuală 48% dintre medicii angajaţi participă la realizarea acestui serviciu în interesul public.

– În perioada 2013-2023 numărul medicilor care efectuează gărzi s-a dublat (a crescut cu 103%).

– Media numărului de ore de gardă per medic/lună s-a înjumătăţit la ora actuală faţă de anul 2013 (când era de 90; valorile limită depăşind echivalentul unei norme). Această evoluţie are ca efecte atât o creşte a calităţii vieţii profesionale a medicilor (prin distribuţia mai uniformă a gărzilor), cât şi o creştere a calităţii serviciilor medicale de care beneficiază pacienţii (efectuate de medici mai odihniţi)”, conform comunicatului de presă.

Analizele realizate de către Federaţia Solidaritatea Sanitară” arată că poate fi crescut indicatorul procentul medicilor care efectuează gărzi din total medici până la circa 64%, prin plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.

„Aceasta ar determina o creştere semnificativă a numărului de medici care participă la efectuarea gărzilor, accentuând toate efectele pozitive amintite anterior. De asemenea, eliminarea diferitelor scutiri de gardă ar putea contribui la creşterea gradului de echitate în distribuirea acestei sarcini”, mai indică sursa menţionată.

Despre la impozitarea progresivă, premierul Nicolae Ciucă a explicat, vineri, că ea nu poate fi aplicată până când nu este efectuată o digitalizare la nivelul Ministerului Finanţelor pentru ca instituţia să poată determina venitul global. De asemenea, liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat, tot vineri, despre impozitarea progresivă, că deşi este susţinătorul unei astfel de măsuri, ea nu poate fi realizată până când nu va fi făcut procesul de digitalizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *