Într-un mesaj postat, sâmbătă, pe Telegram, premierul Ucrainei, Denis Şmihal precizează că s-a întâlnit cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Palatul Buckingham din Londra, unde au sosit pentru încoronarea regelui Charles al III-lea, iar cei doi oficiali au discutat despre exportul și tranzitul cerealelor ucrainene, conform RBC, scrie rador.ro.

Șeful executivului ucrainean a mulțumit pentru sprijinul macrofinanciar și asistența acordată pentru redresarea Ucrainei. “Am abordat problemele exportului și tranzitului produselor agricole ucrainene prin țările UE, în special situația dificilă care a apărut la punctul de trecere cu ​​Polonia” – a menţionat premierul ucrainean. Potrivit acestuia, Ucraina și UE au soluții comune pentru a depăși această problemă și pentru a asigura securitatea alimentară în lume, Ucraina asumându-şi rolul de garant al acesteia.

Președintele rus, Vladimir Putin, nu a răspuns încă propunerilor secretarului general al ONU, António Guterres, privind acordul cu cereale prin Marea Neagră, a transmis, sâmbătă, agenția de presă TASS, citând o declarație a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Situația în privința acordului „nu se îmbunătățește deocamdată”, a declarat Peskov.
În aprilie, secretarul general al ONU i-a cerut ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, să-i transmită lui Putin o scrisoare prin care îi propune „o cale de urmat care vizează îmbunătățirea, extinderea și prelungirea” acordului care permite exportul sigur de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *