Ministrul italian de externe Antonio Tajani şi-a anulat joi vizita la Paris după critici ale ministrului francez de interne Gerard Darmanin, transmite Reuters.

Tajani a afirmat că reprezentantul guvernului Franţei a insultat Italia prin aprecierile negative la adresa premierului Giorgia Meloni.

Darmanin declarase postului de radio RMC că Meloni, şefa guvernului de la Roma, este “incapabilă să rezolve problemele migraţiei pentru care a fost aleasă”. El a acuzat-o pe politiciana italiană că şi-a “minţit” alegătorii că poate pune capăt crizei.

Ştiri despre comentariile lui au apărut în timp ce Tajani se pregătea să plece spre Paris, unde urma să se întâlnească cu omoloaga sa franceză, Catherine Colonna. Vizita urma să amelioreze relaţiile bilaterale, care deveniseră în ultima vreme tot mai dificile.

Franţa a publicat rapid o declaraţie prin care încerca să asigure Italia de disponibilitatea pentru cooperare, însă Tajani nu a mai luat avionul spre Paris.

Ministrul italian a scris pe Twitter că “insultele la adresa guvernului şi a Italiei pronunţate de ministrul @GDarmanin sunt inacceptabile. Asta nu este în spiritul în care trebuie abordate problemele europene comune”.

O altă sursă, din aparatul guvernului francez, a dezvăluit că se încearcă găsirea unei modalităţi de a retracta cele spuse de ministru.

După ce Meloni a ajuns la conducerea executivului Italiei, ţara s-a confruntat cu o creştere abruptă a numărului de migranţi – peste 42.400 au ajuns în peninsulă anul acesta, faţă de circa 11.220 în perioada corespunzătoare de la începutul lui 2022
sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *