STIRIPESURSE va prezenta în perioada următoare dedesubturile a trei dosare de mare corupție, recent deferite justiției de Direcția Națională Anticorupție, în care au fost cercetate fapte penale de profil comise în legătură cu achiziția de materiale în perioada pandemiei.

Este de amintit că faptele produse în perioada Ordinului președintelui Iohannis sunt de gravitate, ordinul președintelui din perioada pandemiei echivalând cu rigorile perioadelor de război sau de asediu.

În altă ordine de idei este de amintit că în perioada pandemiei mai mulți factori decizionali au comis pretinse fapte de corupție în legătură cu achiziționarea intempestivă și rapidă a unor aparate medicale sau materiale necesare combaterii pandemiei de Covid-19.

DNA a arătat în răspunsuri oficiale că are în lucru zeci de dosare în care cercetează numeroase fapte de corupție petrecute la nivel național în legătură cu achizițiile pentru pandemie dar și în context conex.

O mențiune ce se impune a fi făcută este aceea că marea majoritate a acestor dosare instrumentate e reprezentată de dosare cu acorduri de recunoaștere a vinovăției, ce au la bază câte un singur inculpat, cauze trimise pe rolurile instanțelor de judecată.

Din actele oficiale intrate în posesia STIRIPESURSE rezultă că peste 60 de astfel de dosare au ajuns pe rolul instanțelor de judecată din întreaga țară.

Astfel, în 27 februarie DNA l-a deferit justiției pe primarul municipiului Reghin la data faptelor, Maria Precup, secretar general al Primăriei municipiului Reghin, Minodora Mirela Rădoi, pe consilierul în cadrul Biroului Achiziții Publice, Management de Proiecte din Primăria municipiul Reghin, Natali Ramona Moldovan, pe consilierul primarului din Reghin, Crina Cristiana Slev și pe fratele acesteia, Cristian Slev, administratorul firmei presupus favorizate pe linia achizițiilor de dezinfectanți.

Funcționarii sunt acuzați de fapte de abuz în serviciu în vreme ce administratorul firmei „câștigătoare„ este acuzat de complicitate la fapta acestora.

Mutarea pionilor…

La data de 22.12.2020 la D.N.A. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost înregistrat dosarul penal cu nr. din antet, ca urmare a declinării acestuia de la I.P.J. Mureș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

Astfel, la data de 13.12.2020 a fost întocmit de către ofițerii de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Mureș – S.I.C.E., procesul verbal de sesizare din oficiu în care se arăta faptul că în cursul anului 2020 U.A.T. Municipiul Reghin, în baza mai multor contracte, a achiziționat de la SC Red Ribbon SRL – CUI 33011413 materiale de protecție civilă pentru Covid 19, pentru protecția personalului instituției, în sumă totală de 1.100.000 lei.

În baza investigațiilor efectuate s-a stabilit faptul că SC Red Ribbon SRL este înregistrată la O.R.C. Mureș sub nr. J26/372/2014, cu sediul în Tg. Mureș, fiind administrată de către inculpatul Slev Cristian, cu obiect principal de activitate comerț cu ridicata nespecializat.

De asemenea, în procesul verbal de sesizare din oficiu menționat, s-a arătat faptul că SC Red Ribbon SRL are un singur angajat, respectiv inculpata Slev Crina Cristiana, sora administratorului Slev Cristian, angajată în cadrul societății din data de 28.10.2020 și care, până la data de 27.10.2020, a deținut calitatea de consilier administrație publică (consilier al primarului) în cadrul Primăriei Municipiului Reghin”, se arată în dosarul ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Mureș.

Prima suspiciune…

„Faptul că firma contractantă, respectiv SC Red Ribbon SRl, avea un singur angajat, nu desfășura activitate comercială la sediul social declarat, nu avea declarate puncte de lucru și nici nu existau date cu privire la activitatea desfășurată, a ridicat suspiciunea organelor de urmărire penală cum că reprezentanții U.A.T. Municipiul Reghin au achitat în mod nejustificat către societatea contractantă suma de 1.100.000 lei, prejudiciind astfel bugetul U.A.T. Municipiul Reghin cu această sumă, respectiv producând un folos necuvenit SC Red Ribbon SRL.

În aceste condiții organele de urmărire penală din cadrul I.P.J. Mureș – S.I.C.E. au decis să se sesizeze din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, faptă prev. și ped. de art. 132 din Legea 78/2000, iar prin referatul cu propunere de sesizare al organului competent din data de 08.12.2020 au trimis dosarul penal înregistrat către D.N.A. – Serviciul Teritorial Tg. Mureș, competent în cauză a efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii care a stat la baza sesizării din oficiu”, se arată în dosarul de mare corupție instrumentat de DNA Târgu Mureș pe numele primarului din Reghin.

Dosarul pe scurt

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PRECUP MARIA la data faptei primar al municipiului Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

RADOI MIRELA MINODORA, la data faptei secretar general al Primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MOLDOVAN NATALIA-RAMONA, la data faptei consilier în cadrul Biroului Achiziții Publice, Management de Proiecte din Primăria municipiul Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– instigare la infracțiunea de fals intelectual,

– uz de fals,

SLEV CRINA – CRISTIANA, la data faptei consilier al primarului municipiului Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul transmis Tribunalului Mureș anchetatorii notează că în perioada 02.04 – 26.06.2020, inculpata Precup Maria, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantități de 3.000 litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România și care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial.

De precizat este faptul că nici la momentul emiterii prezentului rechizitoriu nu exista vreun site în limba rămână pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziției chimice și a modului de utilizare.

Concret, pentru a „ocoli” prevederile legale care impuneau instituțiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziționa direct produse și servicii, inculpata ar fi divizat comanda în patru contracte distincte.

În cazul unuia dintre ele ar fi și achitat anticipat comanda, în condițiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziționată de societatea comercială a omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză.

O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziției cantității de dezinfectant, menționată mai sus, ar fi fost întocmite și antedatate de către Moldovan-Verdeș Adrian-Ioan, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecție Civilă din cadrul primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, la instigarea inculpatei Moldovan Natalia-Ramona.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Primăria municipiul Reghin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 03 noiembrie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul MOLDOVAN-VERDEȘ ADRIAN-IOAN, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de fals intelectual.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– un an și patru luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mureș.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *