În Suedia amânarea vârstei de pensionare la 65 de ani i-a sărăcit pe pensionari. Douăzeci de ani mai târziu, inițiatorul ei îl sfătuiește pe Macron să nu-i urmeze exemplul.

În argumentele sale pentru reforma pensiilor, guvernul s-a referit în mod constant la alte ţări europene în care vârsta de pensionare a fost deja prelungită. Acesta este cazul Suediei, care, în urmă cu douăzeci de ani, și-a reformat sistemul de pensii și a împins vârsta pivot la 65 de ani. Dar, retrospectiv, această reformă suedeză, care a implementat și un sistem de capitalizare, este privită cu un ochi critic. În asemenea măsură încât până și principalul ei inițiator, intervievat de BFMTV, încearcă să-l descurajeze pe Emmanuel Macron să se inspire din reforma suedeză.

Karl Gustaf-Scherman este fostul șef al asigurărilor sociale din Suedia. Fost membru al guvernului, el a fost cel care a realizat proiectul de reformă a pensiilor în urmă cu douăzeci de ani. Astăzi, recunoaște că această reformă este imperfectă: “Avem o nouă formulă de calcul a pensiilor. Oamenii trebuie să lucreze mai multă vreme, dar nu le explicăm. Și nu îi ajutăm pe cei care au nevoie”, regretă el.

Într-adevăr, dacă suedezii trebuie să muncească până la vârsta de 65 de ani pentru a primi o pensie completă, cei mai mulți nu reușesc să muncească până la această vârstă și se opresc cu doi-trei ani mai devreme. Drept urmare, pensia lor este redusă. Mai mult, trecerea la un sistem de capitalizare nu este profitabilă.

Consecință: potrivit unui studiu al fondului suedez de pensii realizat în 2019, 72% dintre bărbații pensionari și 92% dintre femeile pensionare au suferit o scădere a pensiei și a puterii de cumpărare după reforma sistemului. Prin urmare, acest lucru i-a sărăcit pe pensionari.

Concluzia lui Karl Gustaf-Scherman însuși este: “Nu copiați modelul suedez”. “I-aș spune lui Emmanuel Macron că trebuie să reformeze, dar cu o reformă franceză”, temperează fostul Domn Reformă al Suediei.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *