Criza antibioticelor. EMA, invitată să facă mai mult pentru a rezolva problema

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) trebuie să facă mai mult în criza unor antibiotice folosite pe scară largă, potrivit unei scrisori a unui grup de organizații europene de pacienți și consumatori analizate marți de Reuters, anunță Mediafax.

Scrisoarea adresată Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) vine în contextul în care antibioticele, inclusiv amoxicilina – folosită pentru tratarea infecțiilor bacteriene și prescrisă adesea pentru infecții ale urechii și toracelui la copii – sunt în criză din octombrie.

În scrisoare se spune că măsuri precum înlocuirea amoxicilinei cu alte antibiotice au redus oferta și măsurile luate pentru a face față crizei nu au stăvilit-o.

A existat o creștere a cererii pentru anumite medicamente legată de reapariția infecțiilor respiratorii după doi ani de restricții COVID, ceea ce a pus o presiune suplimentară asupra aprovizionării globale. Producătorii de medicamente au redus, de asemenea, producția atunci când cererea a scăzut în perioada de vârf a pandemiei.

Dar scrisoarea evidențiază îngrijorările tot mai mari legate de criza prelungită din Europa, chiar și la sfârșitul iernii.

“Principala cauză principală declarată de producători este o capacitate de producție insuficientă pentru a face față creșterii cererii”, se arată în scrisoarea semnată de 11 organizații, printre care Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) și Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC).

Consorțiul a cerut EMA să declare criza de antibiotice drept “eveniment major”, ceea ce ar însemna că autoritatea de reglementare ar putea coordona acțiunile de remediere a lipsurilor la nivel paneuropean și ar putea crește obligațiile de raportare ale producătorilor.

EMA și Comisia Europeană nu au răspuns imediat marți la solicitările de comentarii.

Într-un interviu acordat Reuters la 13 ianuarie, directorul medical al EMA, Steffen Thirstrup, a declarat pentru Reuters că agenția monitorizează situația, dar nu crede că ar trebui clasificată ca eveniment major la acel moment.

De asemenea, EMA și Comisia au declarat săptămâna trecută că au monitorizat situația și că s-au angajat cu actorii din lanțul de aprovizionare cu medicamente pentru a crește capacitatea de producție.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *