Producţia industrială în UE şi zona euro înregistrat o scădere peste aşteptări în luna octombrie 2022, comparativ cu luna septembrie 2022, însă România şi Slovenia au fost ţările membre unde producţia industrială a înregistrat cel mai mic declin, de la o lună la alta, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, producţia industrială a scăzut cu 2% în zona euro şi cu 1,9% în UE, în luna octombrie comparativ cu luna septembrie. Statele membre cu cele mai importante scăderi ale producţiei industriale au fost Irlanda (minus 10,7%), Luxemburg (minus 4,4%) şi Cehia (minus 3,7%). Cele mai modeste scăderi au fost înregistrate în România (minus 0,4%) şi Slovenia (minus 0,3%). Singurele ţări UE unde producţia industrială a crescut de la o lună la alta au fost Slovacia (1,3%), Lituania (1,1%), Grecia (0,5%) şi Austria (0,2%).

În ritm anual, luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021, producţia industrială a crescut cu 3,4% în zona euro şi cu 3,7% în Uniunea Europeană. Statele membre cu cel mai puternic ritm de creştere a producţiei industriale au fost Irlanda (53,2%) şi Danemarca (10,7%). Cele mai modeste creşteri au fost înregistrate în România (0,7%) şi Slovenia (0,1%), potrivit Agerpres.

Scăderea producţiei industriale în zona euro în luna octombrie este mai mare decât prognozau analiştii intervievaţi de Reuters care mizau pe o contracţie de 1,5% comparativ cu luna anterioară.

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că în România producţia industrială a fost mai mică, în luna octombrie 2022 faţă de luna septembrie 2022, cu 2,6%, ca serie brută. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%. Faţă de luna octombrie 2021, producţia industrială a scăzut cu 0,1% ca serie brută. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,7%.
Sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *