Cei mai mari cinci producători de grâu din Uniunea Europeană şi-au menţinut poziţia în top cu mici excepţii, arăta datele Eurostat, biroul european de statistică.

România a coborât de pe locul 4 pe locul 6 în 2020, din cauza scăderii producţiei cu 40% ca urmare a secetei, iar între Spania şi Italia este an de an o bătălie pentru locul 5 în topul celor mai mari cinci producători din UE, informează Mediafax.

În 2022, cu recolta de 9,18 milioane de tone de grâu în 2022, strânsă de pe 2,1 milioane de hectare, România s-a situat pe locul al patrulea în UE. Cel mai mare producător de grâu din UE este Franţa, urmată de Germania şi Polonia. Producţia de grâu a crescut în 2022 faţă de anul trecut numai în Germania şi Polonia, în timp ce în România, precum şi în Franţa şi Italia a scăzut, conform datelor Eurostat. Cu toate acestea, poziţiile jucătorilor în top 5 s-au menţinut comparativ cu anul trecut.

În total seceta a afectat 1,1 milioane de hectare, iar cele mai lovite culturi au fost cele de porumb şi floarea-soarelor. Astfel, după un an – 2021 – cu producţie record de cereale pentru România, de peste 30 de milioane de tone, aşteptările pentru acest an sunt mai joase. Estimările arată că producţia totală de cereale din România va fi de 22-25 de milioane de tone, conform analiştilor.

Nu doar România s-a confruntat cu secetă, însă, ci toată Europa. Conform celor mai recente date, 17% din teritoriul UE se află în condiţii de avertizare şi 8% în condiţii de alertă privind seceta. Totuşi, de la în­ceputul anu­lui până în luna august, 47% din Europa fiind în condiţii de avertizare privind seceta. Riscul de secetă era crescut în special în ţări precum Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Germania, şi România. Astfel, pro­ducţia de grâu a scăzut atât în România, cât şi în Franţa şi Italia, conform datelor Eurostat. Cu toate acestea, poziţiile jucătorilor în top 5 s-au menţinut comparativ cu anul trecut.

Cel mai mare producător de grâu din UE este Franţa, cu o recoltă de 34,6 milioane de tone în 2022, în scădere cu 5% faţă de anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Eurostat. Pe următoarele poziţii se află Germania (22,7 mil. tone) şi Polonia (13,2 mil. tone), conform aceleaşi surse.

În ceea ce priveşte producţia medie, Franţa a realizat 7 tone/hectar, Germania a făcut 7,6 tone/hectar, Polonia a făcut 5,2 tone/hectar, iar România a făcut 4,2 tone/hectar. Cea mai mare randament l-a avut-o Olanda, de 8,6 tone/hectar, dublă faţă de a României. Astfel România, încă mai are de recuperat la capitolul randament la hectar.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *