Raiduri aeriene turce au avut loc în mai multe oraşe din nordul Siriei, inclusiv oraşul Kobane, sâmbătă seara, au declarat forţele conduse de kurzi şi un grup de monitorizare din Marea Britanie, conform The Guardian.

Atacurile au loc la câteva zile după ce Ankara a dat vina pe Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pentru atentatul mortal de duminica trecută în centrul Istanbulului.

“Kobane, oraşul care a învins Isis, este supus bombardamentelor de către aeronavele ocupaţiei turce”, a scris Farhad Shami, purtătorul de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi.

Turcia consideră Unităţile de protecţie a poporului kurd (YPG) – principala componentă a SDF – drept o extensie a PKK interzis.

Shami a spus că au avut loc şi atacuri aeriene împotriva a două sate dens populate din provincia nordică Alep şi provincia nord-estică Hasakeh.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie a raportat că armata turcă a efectuat peste 20 de atacuri aeriene în cele două provincii. Grupul are o reţea extinsă de contacte în Siria.

Kobane, un oraş cu majoritate kurdă din nordul Siriei, lângă graniţa cu Turcia, a fost capturat de gruparea Stat Islamic la sfârşitul anului 2014, deşi luptătorii kurzi i-au alungat la începutul anului următor.

Atât PKK, cât şi YPG-ul au negat orice implicare în atacul de la Istanbul, în care au fost ucise şase persoane.

Dar ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, a spus că Ankara crede că ordinul pentru atac a fost dat de la Kobane.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published.