Este probabil ca Netanyahu să adopte o poziție pro-rusă privind conflictul din Ucraina, spun analiștii. Președintele partidului Likud din Israel, Benjamin Netanyahu, face o declarație după ce președintele țării l-a însărcinat cu formarea unui nou guvern, la Ierusalim, la 13 noiembrie, anunță arabnews.com.

Se ridică întrebări cu privire la afirmațiile că armata ucraineană a folosit vehicule blindate de fabricație israeliană în Herson

RAMALLAH: Benjamin Netanyahu, care a obținut duminică un mandat pentru a forma un nou guvern, este posibil să nu mai înarmeze Ucraina și ar putea impulsiona relațiile Israelului cu Moscova, care au fost deteriorate în timpul mandatului de premier al lui Yair Lapid, spun analiștii.

Yoni Ben-Menahem, cercetător senior la Jerusalem Center for Public Affairs, a declarat pentru Arab News că Netanyahu va adopta o poziție pro-Moscova și va încerca să repare relațiile Israelului cu Rusia. Acesta a indicat că Israelul a fost dezamăgit de Ucraina pentru că a votat de partea palestinienilor la ONU vinerea trecută, pe 11 noiembrie.

Ministerul israelian de Externe ar urma să îl convoace pe ambasadorul ucrainean pentru a-l mustra și a depune un protest oficial împotriva comportamentului și poziției țării sale împotriva Israelului la ONU. Votul Ucrainei de vineri în favoarea palestinienilor nu a făcut decât să sporească furia lui Netanyahu împotriva poziției Kievului, “așa că nu cred că le va oferi armele pe care le doresc”, a adăugat analistul senior.

Ben-Menahem a mai spus că declarațiile lui Netanyahu privind ajutorul acordat Ucrainei în timpul campaniei electorale nu înseamnă că le va respecta, deoarece Israelul trebuie să mențină relații bune cu Rusia, care a dat undă verde Israelului pentru a bombarda siturile iraniene din Siria.

Analistul a declarat că site-urile de socializare din Israel au criticat poziția Ucrainei și se întrebau dacă votul său în sprijinul palestinienilor la ONU a fost “modul în care Ucraina îi spune Israelului: “Vă mulțumim că ne ajutați și că găzduiți refugiați ucraineni în țara voastră”.”

Rusia a avertizat de mai multe ori Israelul să nu furnizeze arme Ucrainei, în contextul în care Kievul insistă ca Tel Avivul să-i vândă sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome.

La 17 octombrie, Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a anunțat că planurile Israelului de a furniza arme Kievului sunt nesăbuite și a subliniat că acestea vor distruge toate relațiile dintre cele două țări.

La 22 octombrie, Netanyahu, șeful partidului Likud, a declarat într-un interviu acordat USA Today că va studia posibilitatea de a furniza arme Ucrainei dacă va deveni următorul prim-ministru, într-o aparentă contradicție cu declarațiile sale anterioare.

Președintele  Zelenski a cerut în repetate rânduri Israelului să furnizeze arme calitative, inclusiv sistemul Iron Dome specializat în interceptarea rachetelor. Regimurile israeliene conduse de Naftali Bennett și Lapid respinseseră cererea lui Zelensky de teama de a nu înfuria Moscova, care tolerează loviturile aviației israeliene împotriva unor obiective militare iraniene din interiorul Siriei.

Evoluțiile diplomatice au survenit în contextul în care s-a afirmat că vehicule blindate de fabricație israeliană au fost reperate în apropiere de Herson în serviciul armatei ucrainene, în contextul în care se speculează dacă aceasta le-a primit direct de la statul evreu sau de la o terță parte.

Imaginile și videoclipurile cu vehiculele blindate au fost publicate în ziua în care Ucraina a recâștigat controlul asupra Hersonului. Postul public de televiziune israelian KAN, afiliat la Israel Broadcasting Corporation, a difuzat videoclipuri și imagini ale vehiculelor blindate antimină Amir.

Aceste afirmații din mass-media ridică semne de întrebare cu privire la faptul dacă Israelul ar începe să răspundă solicitării Ucrainei de arme dincolo de căști și veste de protecție. Canalul a publicat o imagine a vehiculelor din Herson și a comparat-o cu un vehicul Amir israelian, arătând “o foarte mare asemănare”, susțineau rapoartele.

Imaginea cu Amir a fost publicată de un cont de socializare care urmărește pe Twitter armele folosite de Kiev, arătând ceea ce a susținut că sunt vehicule blindate israeliene folosite de forțele ucrainene în Herson și în satele din jur.

În timp ce Ministerul israelian al Apărării și compania privată israeliană care fabrică Amir nu au comentat aceste rapoarte, se crede că o țară sau o companie europeană ar fi cumpărat vehiculele și le-a livrat Ucrainei. Amir este produs de GAIA Automotive Industries în zona Kiryat Tivon din Haifa, în nordul Israelului.

Acesta este capabil să transporte 12 soldați sau să evacueze răniți de pe câmpurile de luptă, precum și să transporte 14 tone de muniție sau alte echipamente militare. Se bazează pe un șasiu Ford F550, un vehicul comercial, cu suspensie independentă.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published.