– Ucraina a pregătit și a propus partenerilor un document privind garanțiile de securitate, iar Kievul este gata să-l semneze chiar în cursul acestui an – a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, adresându-se participanţilor la summitul G20. “Avem nevoie de garanții de securitate efective. Prin urmare, am pregătit un proiect de acord – Kyiv Security Compact – și l-am propus deja partenerilor noștri.

De aceea, trebuie să organizăm o conferință internațională pentru a stabili elementele cheie ale arhitecturii de securitate postbelică în spaţiul euroatlantic, inclusiv garanții pentru Ucraina” – a explicat Zelenski. Vorbind la summitul G20 prin intermediul unei legături video, liderul ucrainean a menționat că principalul rezultat al unei astfel de conferințe internaţionale ar trebui să fie semnarea “Kyiv Security Compact”. “O putem face oricând, chiar în acest an. Și trebuie să o facem” – a subliniat Volodimir Zelenski. Amintim că, în septembrie, autorităţile din Ucraina au prezentat “Pactul de Securitate de la Kiev”, un document care conține recomandări pentru garanțiile internaționale de securitate vizând statul ucrainean.
Acesta prevede, printre altele, că garanții ar trebui să se abțină de la ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei până la sfârșitul agresiunii și compensarea tuturor daunelor cauzate în timpul invaziei. Potrivit președintelui Ucrainei, este important ca Statele Unite să fie primele care semnează documentul respectiv.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published.