Volodimir Zelenski și-a exprimat îngrijorarea pentru orașul său natal, Krivoi Rog, după ce rachetele rusești au vizat un baraj din apropiere, inundând străzile. Într-un nou discurs video publicat joi dimineață, președintele ucrainean a declarat că „se face totul pentru a elimina consecințele unui alt act rusesc josnic”, referindu-se la bombardarea unui baraj din Krivoi Rog, pe râul Inhuleț, la 150 km sud-vest de Dnepro, Ucraina.

Autoritățile orașului se luptă pentru a limita pagubele produse sistemului său de apă după ce opt rachete de croazieră au lovit o stație de pompare a apei de acolo, în ceea ce Zelenski a numit o încercare de a inunda orașul cel mai mare din centrul Ucrainei, cu o populație estimată înainte de război la 650.000 de locuitori. Consilierul local ucrainean Inna Sovsun a scris pe Twitter: „Stația de pompare a apei a fost distrusă. Râul a rupt barajul și a ieșit din matcă. Clădirile rezidențiale se află la câțiva metri de râu”. Declarația consilierului prezidențial Arestovich, citată de Odessa Journal este în același sens.

Loviturile au provocat „inundații extinse” în zone ale orașului, după ce râul a crescut cu aproximativ 2,5 metri, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului. Atacul rusesc a avut probabil scopul de a deteriora podurile de pontoane ucrainene aflate mai în aval, ca parte a eforturilor de a perturba contraofensiva din Kherson, a declarat acesta. Un videoclip postat online a arătat niveluri ridicate ale apei pe Inhuleț și străzi inundate ale orașului, pe fondul apelurilor pentru evacuarea locuitorilor.

Atac la metodele rusești

Trecând să vorbească în limba rusă, Volodimir Zelenski a spus: „Atacurile voastre cu rachete de astăzi, rachetele rusești care au vizat Krivoi Rog, barajul rezervorului Karachunivske, obiectele care nu au nicio valoare militară, lovind de fapt sute de mii de civili obișnuiți, este un alt motiv pentru care Rusia va pierde … sunteți niște nevolnici care duc un război împotriva civililor; ticăloși care, după ce au fugit de pe câmpul de luptă, încearcă să facă rău de undeva, de departe”.

Discursul lui Volodimr Zelenski a fost publicat după ce s-a aflat că mașina în care se afla președintele a fost implicată într-un accident de circulație în Kiev. Acesta nu a fost rănit grav, a declarat purtătorul de cuvânt Serhii Nikiforov. Nikiforov nu a precizat când a avut loc accidentul, dar a spus că mașina în care se afla Zelenskiy s-a ciocnit cu un vehicul privat  în capitala ucraineană miercuri seara.

„Președintele a fost examinat de un medic, nu au fost găsite răni grave”, a spus el într-o postare pe Facebook, adăugând că accidentul va fi investigat. El nu a precizat ce leziuni ar fi putut suferi Zelenski, dacă este cazul. Medicii care îl însoțeau pe Volodimr Zelenski i-au acordat șoferului mașinii private ajutor de urgență și l-au urcat într-o ambulanță, a precizat Nykyforov. Zelenski se întorcea miercuri la Kiev din regiunea Harkov, unde a vizitat trupele din orașul Izium, recucerit.

400 de localități recucerite de ucrainieni

În discursul său video, Volodimr Zelenski a vorbit, de asemenea, despre distrugerile găsite de forțele ucrainene în regiunea Harkov, afirmând că dovezile de tortură și alte abuzuri au întărit acuzațiile de genocid al ucrainenilor, în urma unor abuzuri similare în regiunile Cernihiv și Sumy. El a declarat că aproape întreaga regiune Harkov a fost acum eliberată de „o mișcare fără precedent a războinicilor noștri”. „Ucrainenii au reușit încă o dată să facă ceea ce mulți considerau imposibil”, a spus el, adăugând că aproape 400 de localități au fost recucerite. „Cei 150.000 de ucraineni care au rămas în acest teritoriu simt din nou acum cum este o viață obișnuită, sigură și normală”.

Sursa:evz

De partea cealaltă, finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, este prezentat ca fiind imaginea „operațiunii militare speciale” rusești din Ucraina. Prigojin a ținut un discurs de recrutare la 14 septembrie în care a anunțat că prizonierii ruși participă la război încă de la 1 iulie, când au contribuit la capturarea centralei termice Vuhlehirska.

Un blogger rus a remarcat că Prigojin introduce o metodă „stalinistă” care permite Kremlinului să evite să ordone o mobilizare generală care ar putea aprinde tensiuni sociale în societatea rusă. Bloggerii ruși au lăudat în mod constant succesul lui Prigojin în Ucraina și unii chiar au spus că acesta ar trebui să-l înlocuiască pe ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, pe care bloggerii și experții de la Kremlin îl acuză pentru înfrângerea rusă din jurul regiunii Harkov, scrie Institute for Study of War.