Kremlinul a apreciat miercuri că proiectul de garanţii de securitate pe care Ucraina le caută cu participarea Occidentului reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei, deoarece documentul nu prevede statutul de neutralitate al ţării, relatează EEE.

‘Nimeni nu ascunde că ei vor să aibă acest document până la intrarea ţării în NATO. Aceasta înseamnă că ei continuă să caute să devină membri ai Alianţei. În consecinţă, principala ameninţare pentru ţara noastră rămâne”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, potrivit Agerpres.

Ce vrea Ucraina

Preşedinţia ucraineană a prezentat marţi un proiect de recomandări privind garanţiile de securitate pentru Ucraina cu participarea Occidentului, ceea ce presupune mai multe arme pentru ţară şi mai multe sancţiuni împotriva Rusiei. “Avem nevoie de o forţă militară suficient de puternică pentru a provoca pagube ireparabile agresorului. Garanţiile de securitate sunt menite să ne ajute să creăm o astfel de putere”, a spus şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

Oficialul a subliniat că acest proiect nu vizează înlocuirea intrării Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, ci mai degrabă este un mijloc de a garanta securitatea acesteia până la aderare.

Rusia vorbește despre amplificarea conflictului

Potrivit deputatului rus Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale a Dumei de Stat (camera inferioară), această iniţiativă duce la “amplificarea confruntării cu Rusia în loc să rezolve situaţia actuală”. “Nu este vorba despre nici un fel de garanţii de securitate, ci despre un pact care să implice ţările NATO şi aliaţii lor în conflictul din Ucraina”, a spus el.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a opinat la rândul său că propunerea presupune un angajament al ţărilor occidentale, care să fie constrânse să continue să furnizeze acelaşi volum de ajutor ‘regimului de la Kiev’.

De fapt, acestea sunt deocamdată doar recomandări privind garanţiile de securitate pentru Ucraina, care prevăd crearea ‘Tratatului de Securitate de la Kiev’, un document comun de parteneriat strategic care să unească Ucraina cu statele-garante’, potrivit agenţiei de presă Unian.

Se aşteaptă ca grupul principal de aliaţi să îşi asume angajamente clare de a sprijini în continuare forţele armate ucrainene, în timp ce grupul mai larg va oferi garanţii non-militare construite în jurul mecanismelor de sancţiuni.

Ce scrie în proiect

Pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, recomandările propuse includ mai multe puncte.

Unul dintre ele este că cea mai puternică garanţie de securitate a Ucrainei este capacitatea sa de a se apăra împotriva unui agresor, în conformitate cu Articolul 51 al Cartei ONU.

În consecinţă, Ucraina are nevoie de resurse pentru a menţine o armată puternică, capabilă să facă faţă forţelor armate şi unor formaţiuni paramilitare ale Federaţiei Ruse.

“Aceasta necesită ani de investiţii stabile în baza industriei de apărare a Ucrainei, transferuri neîntrerupte de arme şi sprijin de informaţii din partea aliaţilor, misiuni de antrenament intensiv şi exerciţii comune sub auspiciile Uniunii Europene şi NATO”, se arată în textul proiectului.

De asemenea, se menţionează că garanţiile ar trebui să fie obligatorii din punct de vedere politic şi juridic pe baza acordurilor bilaterale, dar cuprinse într-un document comun privind parteneriatul strategic numit ‘Tratatul de Securitate de la Kiev’.

România, menționată în document

Din acest tratat ar urma să facă parte principalul grup de ţări aliate şi Ucraina.

În acest grup de state garante ar urma să fie incluse SUA, Marea Britanie, Canada, Polonia, Italia, Germania, Franţa, Australia, Turcia, precum şi ţările din Europa de Nord şi de la Marea Baltică, Europa Centrală şi de Est, între care şi România.

Pachetul de garanţii conţine atât măsuri preventive cu caracter militar, financiar, infrastructural, tehnic, informaţional pentru prevenirea unor noi agresiuni, cât şi măsuri care trebuie luate fără întârziere în cazul unei noi încălcări a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

În plus, structura ‘Tratatului de Securitate de la Kiev’ prevede un pachet de sancţiuni complet împotriva ţării agresoare şi poate conţine, de asemenea, componente suplimentare, cum ar fi acorduri privind furnizarea de sisteme moderne de apărare antiaeriană/apărare antirachetă Ucrainei, acorduri regionale privind securitatea la Marea Neagră etc.

Reacție vehementă din partea lui Medvedev

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a calificat proiectul garanţiilor de securitate pentru Ucraina drept ‘prolog pentru al treilea război mondial’, într-un mesaj postat pe Twitter marţi.

În mesajul său, Medvedev şi-a exprimat convingerea că Ucraina nu va găsi niciun ‘garant’. Mai mult, dacă s-ar găsi, atunci aceste ţări vor deveni inevitabil participante la un conflict global, conform newtimes.ru.

Sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published.