Rușii încearcă o lovitură de imagine. Un important general de securitate ucrainean ar urma să primească azil politic în Rusia în schimbul unor mărturii despre secretele președintelui Volodimir Zelenski.

Andrei Naumov, fostul șef al Direcției principale de securitate internă a SBU, care i-ar f ajutat pe ruși să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl în prima zi a invaziei, ar putea primi azil în Federația Rusă, scrie The Insider, potrivit Ukrainska Pravda.

Potrivit unei anchete Reuters din iulie, Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei declara că investighează un fost oficial de top al serviciilor de informații, Andrei Naumov, sub suspiciunea de trădare pentru transmiterea secretelor de securitate din Cernobîl unui stat străin.

Surse din serviciile speciale ucrainene au spus pentru Insider că ei cred că Andrei Naumov ar fi putut transmite serviciilor speciale ruse informații care au permis armatei ruse să pună stăpânire pe teritoriul zonei de excludere în prima zi a invaziei. Centrala a fost sub controlul armatei ruse timp de o lună înainte ca forțele Rusiei să se retragă din regiunea Kiev în martie 2022.

Succesul Rusiei la Cernobîl, care a fost capturat în mai puțin de două ore de la invazie, nu a fost un accident, ci o parte a unei operațiuni de lungă durată a Kremlinului de infiltrare a agenților secreți în instituțiile ucrainene, scria Reuters pe 28 iulie.

Naumov a condus Departamentul principal de securitate internă al SBU din vara anului 2019 până în iulie 2021.

Anterior, el a condus întreprinderea de stat „Centrul de Suport Organizațional, Tehnic și Informațional pentru Managementul Zonei de Excluziune”, iar prin natura activității sale avea acces și putea colecta informații care constituie secret de stat despre sistemele de securitate ale centralei nucleare de la Cernobîl.

După ce a fugit, Naumov și-a pierdut gradul de general, în timp președintele Vladimir Zelenski l-a retrogradat pe 31 martie 2022 „pentru anti-eroism”

Andrei Naumov a fost reținut în Serbia în 7 iunie 2022. Împreună cu el în mașină se afla un om de afaceri ucrainean, un cetățean german Alexander Akst, o persoană implicată în numeroase investigații jurnalistice despre contrabandă în Ucraina.

Andrei Naumov a părăsit în grabă teritoriul Ucrainei, cu bani și bijuterii, cu doar câteva ore înainte de începerea războiului spre Germania.

Potrivit surselor The Insider, fostul ofițer SBU a locuit în Germania câteva luni după ce a evadat din Ucraina, însă a fost reținut în Serbia.

În mașina BMW în care a încercat să treacă granița, conform informațiilor oficiale, se aflau 600 de mii de euro numerar, o sumă mare în dolari SUA, pietre prețioase, inclusiv diamante.

Pentru introducerea ilegală de obiecte de valoare nedeclarate, conform legilor sârbe, riscă până la 12 ani de închisoare, dar s-ar putea sustrage răspunderii.

Rusia, potrivit Obozrevatel, i-a oferit lui Andrei Naumov „azil” în schimbul depunerii mărturiei împotriva lui Zelenski. În Serbia, ministrul Afacerilor Interne Alexander Vulin se ocupă de transferul lui Andrei Naumov în Rusia.

Pe 23 august, șeful Ministerului Afacerilor Interne sârb s-ar fi întâlnit la Moscova cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.

Relatările oficiale despre întâlnire nu spun nimic despre soarta lui Naumov, dar, potrivit surselor media, s-a discutat această problemă.

Sursa a spus că, după ce Naumov va fi trimis în Federația Rusă, ministrul sârb de interne, Vulin, s-ar putea muta el însuși la Moscova, acesta așteaptând numirea în postul de ambasador al Serbiei în Rusia.

sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published.